Pește cu paraziți, adus în spitale, școli și închisori | VIDEO UPDATE

73 de loturi de pește congelat infestat ar fi putut ajunge la piață, în spitale sau pe mesele copiilor din școli și grădinițe. Lucru care nu s-a întâmplat, pentru că neregulile grave au fost descoperite în urma unor verificări la ANSA și la Centrul de Diagnostică Veterinară. Premierul Maia Sandu a cerut agenției să inițieze imediat o anchetă de serviciu, iar cei care au admis acest lucru să fie supendați din funcție. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală .

Din 124 de loturi de pește congelat importat în Moldova în perioada 20 august – 4 octombrie, tocmai 73 de loturi au avut rezultate negative la laborator. Însă, potrivit premierului, rezultatele probelor prelevate de laborator nu au fost introduse în baza de date și nici nu au fost raportate la ANSA. Mai mult decât atât, peștele cu paraziți a primit chiar și certificate de laborator cu permisiunea de a putea fi vândut. Neregulile au fost descoperite după o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară.

„În contradicție cu prevederile legale, laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate. Astfel, toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră. S-a produs o încălcare flagrantă a legislației în vigoare. Din informațiile prezentate de corpul de control, de regulă, este vorba de pește ieftin. Loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci ajung la piață și s-ar putea să ajungă și în instituții publice: cele de învățământ, medicale și penitenciare.”, a declarat MAIA SANDU, premierul R.Moldova.

În cadrul briefingului, premierul a cerut Ministerelor Educației, Sănătății și al Justiției să emită o circulară instituțiilor subordonate ca să efectueze o verificare minuțioasă a tuturor loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă, iar poliția și cei de la ANSA să facă verificări la piață și în locurile unde este comercializat peștele de import. Companiile implicate în această schemă urmează a fi introduse în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel încât să nu mai poată niciodată livra produse instituțiilor publice. Amintim că la începutul lunii august a mai fost înregistrat un caz când la o grădiniță din capitală a fost livrat un lot de pește cu viermi, cazul fiind investigat de CNA. Autoritățile îndeamnă cetățenii să fie atenți atunci când achiziționează pește congelat și să îl procure doar din locurile specializate.

În legătură cu informația privind depistarea în rețeaua de comerț a loturilor de pește neconform, ANSA a demarat pe data de 7 octombrie, curent o anchetă de serviciu. La încheierea anchetei de serviciu, conducerea ANSA va informa presa despre rezultate și măsurile întreprinse în scop de prevenire a cazurilor de comercializare a peștelui neconform către consumatori.

Spread the love

Check Also

Violeta Ivanov, despre accidentul aviatic de la Harkov: “Ca mamă, mă trec fiorii doar cu gândul la această tragedie

”Deputata Partidului “ȘOR” Violeta Ivanov a scris aseară pe o rețea de socializare câ îi …