Povestea distrugerii: Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este în prag de ruinare, după ce a fost dată în concesiune unui agent economic | VIDEO

Cândva profitabilă și cu venituri consistente în bugetul local, astăzi, Întreprinderea municipală Apă-Canal Bălți este în prag de ruinare. Ar fi ajuns în acest hal după ce a fost dată în concesiune unui agent economic. Deși au trecut câțiva ani de atunci, problema nu a fost rezolvată de nicio conducere a Primăriei. Mai mult, întreprinderea a accesat un credit de zeci de milioane de lei, pe care nu l-a întors încă, iar datoria ar putea fi pusă pe umerii locuitorilor, dacă Primăria va fi obligată să întoarcă banii.

În perioada anilor 2006-2009, Întreprinderea municipală ”Apă-Canal Bălți” a accesat două credite, în sumă de 80 de milioane de lei de la Banca Mondială pentru repararea sistemului de alimentare cu apă și canalizare. Conducerea furnizorului a declarat pentru postul local de televiziune ”TVN” că rambursarea creditului a început abia în 2017, deși potrivit contractului, trebuia să o facă în 2012. Administratorul întreprinderii a mai spus că, anul trecut, Apă-Canal a plătit dobânda curentă la împrumuturi, dar a refuzat să spună, dacă a fost acoperită și o parte din restanță. Așa sau altfel, aceasta ar putea fi pusă pe umerii locuitorilor, a mai declarat responsabilul de la instituție.

Informația a fost confirmată și de viceprimarul Ghenadie Șmulschii, propus în funcție de Partidul Politic ”Partidul Nostru”. Deși, Primăria ar putea plăti anual câte un milion de lei, Șmulschii dă asigurări că nu va fi o problemă mare pentru municipiu. Totodată, el a menționat că nu se cunoaște cu exactitate ce sumă trebuie rambursată acum, întrucât administrația de la ”Apă-Canal” nu cooperează cu administrația publică locală.

GHENADIE ȘMULSCHII, viceprimarul municipiului Bălți: „Nu ni se dă informația, pot să vă arăt răspunsurile de la ”Apă-Canal” în care administratorul scrie că nu este treaba noastră, cât credit a rămas nerambursat. Există un împrumut pe o perioadă foarte lungă. S-ar putea să greșesc la cifre, dar este vorba de un milion de lei pe an. Prin urmare, nu văd nimic catastrofal în acest împrumut”.

Am încercat să vorbim cu administrația Întreprinderii Municipale ”Apă-Canal” Bălți, dar o angajată ne-a spus că în instituție nu este nimeni care ar putea să ne răspundă la întrebări.

” – Acum nu este nimeni aici.


– Dar unde sunt, pentru că programul de lucru nu s-a încheiat?

– Dar noi avem rețele tot orașul, sunt undeva la rețele, la spargeri.

– Dar domnul director, unde se află?


– Undeva e plecat în oraș.

– Dumnevoastră nu știți unde? Alo…”


Povestea distrugerii Întreprinderii Municipale ”Apă-Canal” Bălți a început în perioada în care regia a fost concesionată de un agent economic, a declarat unul dintre consilierii municipali.

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Unul dintre motivele de bază a fost lipsa atragerii investițiilor pentru a schimba sistemele de apeduct. Ca urmare, au fost și spălări de bani intenționate, prin faptul că, anumiți agenți economici beneficiau de apeduct, de apă, fără a achita măcar un ban”.

Sergiu Burlacu mai susține că schemele de falimentare au continuat și în 2015, când la conducerea administrației publice locale a ajuns Partidul Politic ”Partidul Nostru”. Tot el spune că, lucrurile mergeau prost din cauza unui managment ineficient.

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Gaura asta se tot lărgea și deficitul tot mai mult creștea din simplu motiv că nu se luau măsurile necesare pentru a opri aceste ilegalități, delegând încolo spre conducere persoane loiale partidului”.

Se pare că asta nu este singura problemă a întreprinderii. Pe lângă faliment, instituția are și datorii. Astfel că, din decembrie anul trecut, creditorii au solicitat instanței de judecată demararea procesului de insolvabilitate a Regiei ”Apă-Canal” Bălți.

Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …