Poziția și soluțiile Partidului Politic „ȘOR” în contextul situației catastrofale din sectorul agrar

Partidul Politic „ȘOR” a lansat o serie de propuneri în vederea susținerii sectorului agrar și a agricultorilor care se confruntă cu probleme grave în acest an, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, care afectează grav întregul domeniu în care sunt antrenați direct sau indirect sute de mii de oameni, scrie partidulsor.md.

Înghețurile, seceta, ploile abundente, grindina, apoi din nou seceta au condus la compromiterea celei mai mari părți a roadei de cereale, precum și de fructe și legume. Iar aceasta, în scurt timp, va lovi și sectorul zootehnic. Securitatea alimentară a țării este în pericol. Rămânând fără cea mai mare parte a veniturilor din agricultură, satele moldovenești, care și așa mor pe an ce trece, vor ajunge la limita existenței.

Însă aceste cataclisme naturale, care s-au abătut asupra Moldovei, erau prognozate încă din iarnă. Încă de atunci, în ianuarie, opoziția parlamentară, în particular Partidul „ȘOR” a chemat guvernul să elaboreze un program clar de susținere a sectorului agricol în condițiile secetei iminente. Suntem convinși că depunând eforturi în comun am fi reușit să elaborăm profesionist un pachet de măsuri anticriză eficiente. Dar din cauza aroganței și a incapacității cronice de a elabora previziuni exacte și a modela situațiile, lipsa dorinței de a stabili un dialog activ cu principalele forțe politice din țară, coaliția de guvernare PDM-PSRM și guvernul Dodon-Filip-Chicu s-au detașat, de facto, de rezolvarea acestor probleme uriașe.

Este suficient un singur exemplu pentru a demonstra analfabetismul total al Cabinetului de miniștri, care se autodefinește fără temei ca fiind „tehnocrat”, al deputaților din majoritatea de guvernământ și al armatei de „experți” afiliați. Exportul cerealelor din Moldova continua încă în luna mai! Și asta în pofida pandemiei și situației evidente că țara se va confrunta cu un deficit acut de pâine.

Acțiunile întârziate ale autorităților, având în vedere amenințările unei crize alimentare și a falimentului sectorului agrar, inclusiv imitarea unui dialog cu unele partide politice, poartă, ca de obicei, un caracter nesistemic și elimină orice speranță că situația catastrofală actuală mai poate fi depășită.

În aceste condiții, Partidul Politic „ȘOR” susține ideea declarării situației de urgență în sectorul agrar. Propunem o idee simplă privind sprijinirea sectorului agricol. Considerăm că, în situația actuală de criză, guvernul este obligat să cumpere de la fermieri recolta anului viitor la prețuri medii de piață. Pe de o parte, aceasta este o măsură dictată de piață, iar pe de altă parte – un gest de solidaritate cu unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei moldovenești. În fond, este vorba de un împrumut oferit de stat fără dobândă pentru viitoarea recoltă, care va permite fermierilor să achite creditele bancare curente, să plătească salariile lucrătorilor și să mențină pe linia de plutire producția agricolă. Aceste măsuri pot fi amplificate prin contribuirea la reducerea presiunii creditare pe producătorii agricoli. Statul dispune întotdeauna de posibilități de a pune presiune pe sectorul bancar. Guvernul poate deveni, cel puțin, intermediar interesat în procesul de negocieri dintre reprezentanții sectoarelor agrar și bancar.

Însă, desigur, luând în considerare că actuala guvernare, venind cu promisiuni jalnice, a preferat să intre în conflict deschis cu agricultorii și să-i învinuiască de șantaj, nu mai sunt practic speranțe în acest sens.

Trebuie de menționat că măsurile de susținere propuse de noi pentru sectorul agrar decurg din programul politic al Partidului „ȘOR”. În parte, în program se spune: „Agricultura, industria alimentară și prelucrătoare au importanță strategică pentru economia moldovenească. Planificarea de stat în aceste ramuri strategice nu este doar justificată, ci și necesară”. Dacă fermierii ar fi știut exact ce volume de produse cultivate de ei vor fi garantat cumpărate de stat, aceasta ar fi scutit ramura respectivă de presiuni constante. Însă actuala guvernare, așa cum s-a mai menționat, nu este în stare să gândească strategic și să acționeze sistemic.

Se cunoaște demult faptul că Republica Moldova este o zonă cu riscuri mari în agricultură. În țara noastră prea multe depind de factorii naturali. Așa a fost dintotdeauna, însă nu de fiecare dată aceștia au provocat catastrofe de proporția celei actuale. În urmă cu doar aproximativ 30 de ani, agricultura moldovenească se descurca ușor cu toate calamitățile naturale, fiind înfloritoare și profitabilă. Aspectul cel mai important este cum gospodărești pământul. Suntem convinși că un răspuns universal la această serie de provocări și pericole cu care se confruntă sectorul agrar poate fi, printre altele, crearea gospodăriilor colective.

Promovăm această idee în mod constant și consecvent. Programul Partidului „ȘOR” prevede următoarele la acest subiect: „Anume gospodăriile colective sunt cele mai optimale atât din punctul de vedere al rentabilității, cât și din cel al îmbunătățirii nivelului de trai și al ocupării în câmpul muncii a oamenilor de la sate, lichidarea inegalității sociale. Anume forma de organizare a muncii colectivă în sectorul agricol, pe terenuri mari, va permite utilizarea tehnologiei moderne la cultivarea pământului, procurarea acestei tehnici centralizat și transparent, realizarea producției la prețuri de piață”.

Astăzi a devenit absolut clar că unele gospodării agricole nu sunt în stare să facă față condițiilor meteo nefavorabile, presiunilor din partea creditorilor și nu sunt suficient de eficiente în procesul de desfacere a producției agricole. Gospodăriile agrare, cu mici excepții, nu-și pot permite să aplice abordările științifice de ultimă oră în domeniul agricol, să construiască și să utilizeze eficient sistemele de irigare. Ele nu sunt în stare să asigure distribuirea echitabilă a veniturilor atât între proprietari, cât și pentru angajați. Ei nu dezvoltă infrastructura socială a satelor, așa cum a fost în perioada sovietică. Aceste lucruri și le pot permite doar cooperativele agricole mari, puternice și prospere. Colhozurile noi și moderne.

Partidul Politic „ȘOR” a propus în Parlament un proiect de lege care prevede stimularea de către stat a formării voluntare a unor asociații agricole colective. Nu putem face agricultură în secolul XXI, bazându-ne pe fragmentare de tip feudal. Este timpul consolidării terenurilor agricole, a activelor de producție, a sătenilor și fermierilor pentru a rezista în fața cataclismelor și a crizelor economice, pentru a putea transforma sectorul agrar din Moldova din unul plin de riscuri în altul maximal eficient.

Conștientizăm că această inițiativă este sortită și nu va putea fi adoptată atât timp cât există actuala coaliție de guvernare. Experiența ne arată că ambele partide de la guvernare sabotează astfel de proiecte de lege. Și acest lucru poate să pară surprinzător. Este surprinzător în primul rând reieșind din faptul că Partidul Socialiștilor se consideră formațiune politică de stânga, iar Partidul Democrat face parte din Internaționala Socialistă. Inițiativa Partidului „ȘOR” cu privire formarea gospodăriilor colective se bazează pe experiența pozitivă socialistă, iar cele două partide „socialiste”, care fac parte din alianța de guvernare, probabil vor refuza categoric s-o examineze.

Este cunoscut faptul că actuala guvernare se caracterizează nu numai prin inconsecvență administrativă, ci și prin inconsecvență doctrinară. Așa că nu avem de gând să aruncăm mărgele în fața deputaților din coaliția de guvernământ pentru a le cerși indulgența.

Ne propunem și vom insista ca proiectul de lege să fie discutat și aprobat. Suntem convinși că adoptarea lui va marca începutul unei noi etape în dezvoltarea agriculturii țării noastre, iar Moldova își va redobândi statutul de grădină înfloritoare. Cu siguranță, vom realiza acest lucru anul viitor, deoarece suntem absolut convinși de sprijinul oamenilor pe care ni-l vor oferi la viitoarele alegeri parlamentare, se arată în mesajul formațiunii politice.

Spread the love

Check Also

Membrii echipei sale sunt agresați fizic și amenințați: Kalinin a hotărât să se retragă din cursa prezidențială și spune că va sesiza MAI pe acest caz | VIDEO

Unul dintre pretendenții la fotoliul de președinte s-a retras din cursă, înainte de a fi …