Premieră pentru R. Moldova: Făina de grâu din țara noastră a ajuns în Australia. Unde exportăm cele mai mari cantități

Moldova a exportat pentru prima dată în acest an făină de grâu în Australia. Potrivit datelor statistice pentru perioada ianuarie-august curent, acolo au ajuns 720 de kilograme, scrie agrobiznes.md.

Sursa: BNS

Conform datelor prezentate din ianuarie și până în august peste hotarele țării au fost vândute în total peste 1 951 de tone de făină de grâu. Aproape 90% din cantitate a ajuns pe piața Uniunii Europene, în special, în Germania, Grecia și România.

Cantități mai mici au ajuns și în SUA, în jur de 15 tone. Comparativ cu datele de anul trecut, în acest an am exportat aproape în jumătate cât anul trecut. În 2019 cantitatea de făină de grâu exportată a constituit aproximativ 3 677 tone, iar în 2018 am livrat în jur de 1 830 de tone.

Cât privește alte tipuri de făină de cereale, ajunse la export, cantitățile sunt mici. Aici se include făina de porumb, de speltă, de secară, de mălai. În primele 8 luni ale acestui an am exportat doar 14 tone. Toată cantitatea a ajuns în UE.

Sursa: BNS

Pe când anul trecut am reușit să livrăm peste 36 de tone, dintre care în jur de 5 tone în SUA, iar în 2018 am exportat aproximativ de 11 tone.

Spread the love

Check Also

Mai multe indemnizații și prestații sociale se majorează din 2021

Începând cu anul viitor, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului se va majora de la …