Președintele HoReCa: În lipsa susținerii din partea statului, există riscul ca personalul calificat să aleagă să meargă în căutarea unui loc de muncă peste hotare | VIDEO

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova cere Guvernului suport financiar pentru relansarea economică în contextul pandemiei de Covid-19. Solicitarea de ajutor se conține într-o scrisoare adresată prim-ministrului Natalia Gavrilița din numele întregului sector HoReCa. Semnatarii mesajului, care conține un șir de solicitări, și-au exprimat speranța la un dialog constructiv cu noul Cabinet de Miniștri.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului, Natalia Gavrilița, reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova cer să fie luate măsuri de sprijin a întreprinderilor și angajaților din sectorul HoReCa, una dintre cel mai puternic afectate de pandemia Covid. În mesaj se spune că ținând cont de previziunile epidemiologice pesimiste, asociația își exprimă îngrijorarea și enumeră câteva măsuri care pot revitaliza întregul sector și menține în țară angajații din acest domeniu.

ANETA ZASAVIȚCHI, președinte „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM”: Vorbim despre o taxă de TVA de 5%, vorbim despre anumite facilități fiscale, cum ar fi cota 0 la impozitul reinvestit, începând cu anul 2020, eliminarea penalităților care au fost achitate la întârzierea impozitelor și care se mai pot întâmpla în cazul unui scenariu pesimist al situației epidemiologice”.

Aneta Zasavițchi a subliniat că propunerile care se conțin în scrisoare nu reprezintă nimic nou pentru guvernul Gavrilița. Ea a mai adăugat că solicitările formulate nu presupun revenirea sectorului HoReCa la timpurile dinaintea pandemiei sau la o activitate mai prodigioasă, asta chiar dacă acest domeniu este singura sursă de supraviețuire pentru peste 50 de mii de familii.

Zasavițchi atrage atenție guvernului că în lipsa susținerii din partea statului, care să se materializeze în măsuri concrete există riscul pierderii personalului calificat, oamenii alegând să meargă în căutarea unui loc de muncă peste hotarele țării. Reprezentanții Executivului au declarat că vor veni mai târziu cu o reacție la acest apel.

ANASTASIA TABURCEANU, purtător de cuvânt al premierului Natalia Gavrilița: „Eu încă nu am avut ocazia, nu am văzut nici textul scrisorii și încă nu știu dacă doamna prim ministru a văzut scrisoarea. Putem să revenim cu o reacție”.


Reamintim că în primăvara anului trecut, în urma instituirii măsurilor de prevenire a infecției Covid-19, activitatea restaurantelor și cafenelelor a fost suspendată ca mai apoi să fie reluată în regim de livrare. Ulterior, localurile au fost redeschise, dar cu unele restricții: numărul invitaților la evenimente fiind limitat ca și orarul de funcționare. Acum, regulile cafenelelor, barurilor și restaurantelor sunt altele.

Acestea alocă o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, iar evenimentele se pot desfășura cu un număr de participanți care să acopere până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Potrivit Anetei Zasavițchi, următorul lockdown ar putea deveni o adevărată catastrofă pentru sectorul HoReCa.


Spread the love

Check Also

Procuratura Generală acuză Ministerul Economiei, ANRE-ul și alte instituții de delapidări de peste 12 milioane de dolari | VIDEO

Aproape 12 milioane de dolari sau peste 123 de milioane de lei, ar fi suma …