Președintele Kârgâzstanului a demisionat pe fonul protestelor: Nu mă țin de putere

Președintele Kîrgîstanului, Sooronbai Jeenbekov, și-a dat demisia din funcție pe fonul protestelor și a crizei politice din țară, scrie presa rusă.

„Pentru mine, pacea în Kârgâzstan, integritatea țării, unitatea poporului nostru și liniștea în societate sunt mai presus de toate. Nu este nimic mai drag pentru mine decât viața fiecărui compatriot. Nu mă țin de putere. Nu vreau să rămân în istoria Kârgâzstanului ca președintele care a vărsat sânge și a împușcat asupra propriilor cetățeni. Am decis să demisionez.”, a declarat Sooronbai Jeenbekov.

Amintim că, Sooronbai Jeenbekov anunţase anterior că ar putea demisiona după numirea unui nou guvern.

Proteste violente au izbucnit în capitala Kârgâzstanului, Bișkek,  în după-amiaza zilei de 5 octombrie, după ce un șir de partide nu au reușit să acceadă în legislativ în urma alegerilor parlamentare.

Atunci, mii de protestatari au iești în stradă în capitala Kârgâzstanului, Bișkek, pentru a-și manifesta nemulțumirea pentru rezultatele alegerilor  care s-au petrecut duminică, 4 octombrie.  Manifestanţii au reclamat demisia preşedintelui Sooronbai Jeenbekov şi organizarea de noi alegeri.

Ulterior, manifestanţii l-au eliberat din centrul de detenție preventivă pe fostul preşedinte Almazbek Atambaev, care anterior fusese condamnat la 11 ani de închisoare.

Spread the love

Check Also

Clipe de groază în Turcia și Grecia: Care sunt consecințele după cutremurul cu magnitudinea de aproape 7 pe Richter din Marea Egee | VIDEO

Clipe de groază în Turcia și Grecia, țări zguduite de un cutremur devastator cu magnitudinea …