Preţul grâului a trecut de 210 euro/tonă pentru prima dată în ultimii cinci ani

Grâul pentru pani­ficaţie se vindea în 8 iunie cu 217 eu­ro/tonă (peste 4.660 lei/tonă) şi rapiţa cu 543 euro/tonă (peste 11.670 lei/tonă), iar porumbul se negocia prin con­tracte futures la un preţ de 269 eu­ro/tonă (mai mult de 5.780 lei/tonă) pe Euronext, bursa paneuropeană cu sediul la Paris, scrie mold-street.com.

Preţuriile sunt cu circa 10% mai mari decât la începutul acestui an și cu 20-50% faţă de acum cinci ani. Aceste prețuri sunt futures pentru luna septembrie 2021.

Pe de altă parte cel mai mare exportator de grâu din regiune, Federația Rusă a decis să majoreze cu peste 13% taxa de export pentru grâul rusesc începând cu 17 iunie, până la 33,3 dolari pe tonă.

În prezent taxa este de 29,4 dolari pe tonă.

Menționăm că din cauza secetei din 2020 recolta de grâne din Republica Moldova a fost una dintre cele mai scăzute din istorie și s-a vehiculat că țara s-ar putea confrunta cu o criză alimentară. În consecință au fost impuse unele restricții la exportul grâului.

Cu toate acestea în primul trimestru al acestui an, exportul de grâne a continuat, deși cu volume mai mici decât în anii precedenți


Exportăm grâu, importăm făină

De notat că în ultimii ani Moldova exportă în cantități foarte mari grâu, dar în schimb importă masiv făină. De exemplu, în primele trei luni ale acestui an au fost exportate 89.000 de tone de grâu alimentar și doar 200 de tone de făină de grâu.

În schimb, au fost importate circa 3.500 de tone de făină, adică de 17,5 ori mai mult decât am exportat.


Aceasta pentru că majoritatea morilor și fabricilor de prelucrarea a cerealelor nu au fost modernizate și, în consecință, au o eficiență redusă, iar prețul materiei prime de la ele este uneori cu 20-30% mai mare decât la făina de import.

În consecință, producătorii de pâine și produse de panificație foarte frecvent recurg la importul sau achiziția făinei de import.


Spread the love

Check Also

Jocurile Olimpice, oficial deschise. Pentru prima dată în istoria, steagurile naționale au fost purtate de doi sportivi din fiecare țară | VIDEO

Jocurile Olimpice, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, au fost declarate oficial …