Prețul la gaz s-a majorat cu aproape 200 de dolari. Andrei Spînu anunță că va solicita Gazpromului o amânare a plății în avans | VIDEO

Prețul de achiziție a gazului natural pentru luna ianuarie a crescut cu 200 de dolari, astfel Moldovagaz analizează opțiunea de a majora tariful pentru consumatori și prognozează un deficit de 25 de milioane de euro pentru plata în avans a gazului pentru această lună. Despre asta a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la o conferință de presă.

Potrivit vicepremierului, prețul la gazele naturale, în luna ianuarie, s-a majorat cu aproape 200 de dolari și a ajuns la 646 de dolari pentru mia de metri cubi, în condițiile în care în luna decembrie, țara noastră a achitat pentru același volum de combustibil 450 de dolari.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Înțelegem că aceste prețuri sunt în continuare extrem de mari pentru o bună parte din cetățenii noștri, am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem”.

Cu toate acestea, ministrul susține că facturile vor crește pentru consumatorii casnici, deoarece Moldovagaz ia în calcul posibilitate de a majora tariful pentru gaz.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european”.

Oficialul mai spune că în această lună, Moldovagaz trebuie să achite Gazpromului 63 de milioane de dolari, însă, în prezent, se atestă un deficit al acestei plăți, în sumă de circa 25 milioane de euro.


Spînu a precizat că va încerca să discute cu conducerea concernului rus, pentru a extinde termenul de achitare a plății în avans. Potrivit ministrului, criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie, ci va lua sfârșit atunci când prețul gazului la nivel european va scădea definitiv. Spînu a mai anunțat că, în zilele următoare, Comisia pentru Situații Excepționale se va convoca în ședință pentru a lua noi măsuri pentru depășirea situației actuale.

Spread the love

Check Also

Moldovagaz va cere astăzi de la ANRE majorarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali | VIDEO

Moldovagaz va cere astăzi Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gaze pentru …