Prețuri noi la carburanți: Benzina și motorina s-au ieftinit | VIDEO

Stațiile PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar gazul lichefiat și motorina, cu 30-40 de bani.

Astfel, prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 18,42 – 18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 și 16,40 lei, în comparație cu 16,70 lei, cu cât se vindea ieri. Iar gazul lichefiat costă între 10,45 și 10,55, comparativ cu 10,87 lei. Ieftinirile au fost operate după ce, la mijlocul lunii ianuarie, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei.

Autoritățile au declarat atunci că majorările vin în urma unor înțelegeri de cartel dintre petroliști, în condițiile în care pe piața externă, prețurile la carburanți s-au micșorat. În urma discuțiile inițiate, premierul Ion Chicu a anunțat că se va reveni la practica anterioară când ANRE stabilea, o dată la două săptămâni, prețuri plafon pentru carburanți.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Spread the love

Check Also

Directorul Termoelectrica dă asigurări că pentru luna februarie consumatorii vor plăti mai puțin

Mai multe persoane din municipiul Chișinău au primit facturi mai scumpe la căldură pentru luna …