Prețurile la carburanți continuă să crească. Experții avertizează însă că aceste scumpiri nu sunt ultimele | VIDEO

Prețurile la combustibil cresc ca pe drojdii. O rețea de benzinării care ieri, 18 iulie, a majorat tarifele la benzină, după miezul nopții, a făcut acest lucru încă o dată. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică spun că nu știu care este motivul care a dus la scumpirea carburanților, dar vor investiga circumstanțele și deciziile luate de administratorii companiilor petroliere.

O rețea de benzinării din țară a ridicat prețurile la carburanți trei zile la rând. S-a întâmplat la doar câteva zile după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat marja vânzărilor angro. Atunci specialiștii ANRE dădeau asigurări că este o măsură temporară care nu va afecta prețurile la vânzarea cu amănuntul. Acum însă majoritatea stațiilor PECO din Chișinău au afișat prețuri noi.

Astfel, benzina s-a scumpit cu nouă bănuți, iar șoferii vor trebuie să achite 20 de lei și 40 de bani pentru un litru. Pe moment, motorina este vândută la prețul vechi de 16 lei și 50 de bani pentru un litru. Mai mult, unele stații PECO nici nu deservesc clienții.

Potrivit reprezentanților ANRE, ultimele decizii ale Consiliului de Administrare nu au afectat nicicum prețurile la carburanți. Astfel, reglementatorul le-a cerut acestor companii să explice în mod de urgență care sunt motivele care au dus la creșterea tarifelor.

GALINA SANDUȚA, serviciul de presa al ANRE: „Dacă se va atesta că aceste companii petroliere au admis unele încălcări, desigur, că vor fi sancționate conform legii”.

Experții avertizează însă că aceste scumpiri nu sunt ultimele, iar în următoarele zile ar putea fi schimbate și prețurile la motorină.


GHEORGHII COSTANDACHI, expert economic: „Republica Moldova este unica țară în lume, unde prețurile la produsele petroliere s-au ridicat de 14 ori. Este ceva de neconceput. Eu nu exclud faptul că este o înțelegere de cartel. Vor mai crește în continuare prețurile? Cred că da, vor crește, chiar dacă costurile vor ajunge la 20 de dolari pentru un baril, la noi oricum vor fi prețurile în creștere”.

Vineri, 16 iulie, ANRE a modificat tarifele la vânzarea angro la benzină, motorină și gaz lichefiat. Potrivit deciziei aprobate de către instituția de reglementare în energetică, marja de vânzare a benzinei și a motorinei a fost ridicată cu aproximativ 380 de lei pentru o tonă, iar pentru gazul lichefiat – cu aproximativ 150 de lei.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …