Prima și singura campioană mondială la kickboxing din țară a pus sportul profesional pe pauză | VIDEO

Prima și singura luptătoare din Republica Moldova care a obținut centura de campioană mondială la kickboxing, Nadejdei Canțîr, a pus sportul profesional pe pauză și s-a întors în satul natal, acolo unde îi inițiază pe copiii din localitate în lumea artelor marțiale. Astfel, în fiecare zi se dedică ucenicilor săi, cultivându-le dragostea pentru mișcare. Întreaga poveste a celei care a intrat în istoria țării, o aflați în continuare.

Nadejda Canțîr a cucerit lumea kickboxing-ului la nivel internațional în anul 2018, în cadrul galei KOK, desfășurate la Chișinău. După ce s-a făcut remarcată, a decis să ia o pauză și sa întors în satul de baștină, Hârtopul Mic din raionul Criuleni, unde a fost întâmpinată de un grup de copii dornici de a face sport.

NADEJDA CANȚÎR, campioană mondială la kickboxing: „Am început de pe acest teren să facem antrenament. Dintr-o glumă, chiar de la primul antrenament au venit vreo 150 de copii și am înțeles că trebuie să continui mai departe”.

A îndrăgit acest tip de sport încă din adolescență, de la primul antrenament, iar atunci când a urcat în ring în cadrul unei competiții și-a dat seama că este domeniul în care se regăsește.

NADEJDA CANȚÎR, campioană mondială la kickboxing: „La noi în sat sunt foarte mulți sportivi, dar anume pe mine m-a ales. Acesta a fost un semn, că eu nu trebuie să dau mâinele în jos și trebuie să fiu un exemplu pentru toți”.

Pandemia nu a împiedicat-o pe Nadejda ca să-și desfășoare lecțiile de sport. De câteva ori pe săptămână, ea își așteaptă învățăceii pe stadionul școlii, poartă mască de protecție, iar soluțiile dezinfectante sunt folosite cât mai des. Copiii sunt nerăbdători să o vadă și execută cu precizie indicațiile antrenorului.

Se văd în viitor mari campioni, precum antrenorul lor, iar tot ce învață zi de zi le va fi util în momentul când vor ieși pe ringul de luptă, spun ucenicii Nadejdei.

„Când o să mă ia la trântă să pot face ceva”.

„Vreau să devin luptător MMA ca doamna Nadejda”.

Deseori, la antrenamentele desfășurate pe stadionul școlii, vin și părinții care urmăresc cu mult drag activitățile copiilor. Aceștia spun că odraslele lor au devenit mai disciplinate de când practică sportul.

„Inițiativa domnișoarei Nadejda este într-adevăr binevenită pentru copiii din localitatea noastră, având în vedere că aceștia nu prea au ocupație”.

„Mă bucură că se ocupă, face exerciții, este și o disciplină pentru el, știe că trebuie să frecventeze”.

Totuși, cea mai arzătoare dorință a Nadejdei este să deschidă o sală de kickboxing în sat, pentru ca discipolii să-i urmeze calea.

NADEJDA CANȚÎR, campioană mondială la kickboxing: „Vreau să cresc campioni la noi acasă”.

La ai săi 29 de ani, Nadejda Canțîr, a reușit să obțină mai multe titluri de campionă. În prezent, luptătoarea este și profesoară de educație fizică la gimnaziul din Hârtopul Mare, raionul Criuleni.

Spread the love

Check Also

„Situația este foarte critică și se agravează pe zi ce trece tot mai mult”: agricultori din diferite regiuni ale țării au protestat în fața Guvernului | VIDEO

Peste o sută de agricultori din diferite regiuni ale țării au protestat astăzi în fața …