Promo-LEX: În timpul alegerilor, au fost înregistrate 136 de incidente

136 de incidente privind desfășurarea turului doi de scrutin au depistat observatorii Promo-LEX, până la ora 18:30. Cele mai multe sunt legate de materialele promoționale în raza de o sută de metri a secției de votare, dar și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare. Totodată, au apărut și primele cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

Potrivit directorului de program Promo-LEX, Pavel Postica, una din cele mai frecvente încălcări raportate ține de materialele publicitare, amplasate în raza de 100 de metri de la secția de votare. În mai multe localități au fost depistate 4 cazuri de prezență a afișelor electorale, a bannerelor și altor tipuri de publicitate.

Totodată, au fost constatate 2 cazuri de agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea votanților. Printre alte raportări se enumeră 10 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare, 4 tentative de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor, dar și mai multe cazuri de deficiențe în listele electorale. De asemenea, observatorii au raportat 7 cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

Iar în capitală, în cabina de vot a unei secții de votare, un alegător agresiv a rupt buletinul de vot și a vrut să iasă cu el. Tot la Chișinău, timp de aproximativ 12 minute, procesul de votare a fost suspendat la o secție de vot din cauza că nu exista conexiune la internet. Totodată, au fost depistate și alte încălcări, cum ar fi nesigilarea corespunzătoare a urnelor cu buletinele de vot, fotografierea buletinului de vot de către alegători sau deconectarea temporară a energiei electrice.

Unele nereguli au fost semnalate și de către cetățeni. Astfel, misiunea Promo-LEX menționează că până la ora 18.30 a recepționat minimum 15 apeluri telefonice și cel puțin 18 mesaje pe rețele de socializare cu privire la anumite incidente ce s-ar fi produs pe parcursul zilei alegerilor:

transportarea organizată a alegătorilor, agitația electorală în ziua alegerilor, situații de corupere a alegătorilor, apeluri telefonice din partea susținătorilor concurenților electorali privind necesitatea de a ieși la vot.

La turul II de scrutin, în teritoriu s-au aflat 40 de echipe mobile ale Asociației Promo-LEX, care au monitorizat procesul electoral din țară. 307 observatori pe termen scurt s-au aflat doar în secțiile de vot din Chișinău și suburbii.

Spread the love

Check Also

Rezultatele autopsiei micuțului de 6 anișori care a dispărut la Hîncești | VIDEO

Medicii legiști au prezentat rezultatele autopsiei micuțului de 6 anișori care a dispărut la Hîncești. …