Protest la Ambasada Belarusului din Chișinău în legătură cu manifestațiile de la Minsk: „Rușine”

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a protestat astăzi în fața Ambasadei Belarusului din Chișinău. Participanții la acțiunea de protest și-au manifestat în acest fel solidaritatea cu poporul din belarus și au condamnat acțiunile violente și persecuțiile poliției asupra protestatarilor pașnici, scrie radiochisinau.md.

Cu măști de protecție și pancarte, manifestanții au scandat „Rușine” în fața misiunii diplomatice a Minskului în Republica Moldova. Ei s-au declarat profund șocați de agresivitatea forțelor de ordine și a unităților Trupelor Interne asupra poporului belarus.

Unul dintre participanții la protest, Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, și-a exprimat speranța că acțiunile abuzive din Belarus vor înceta și a făcut o paralelă cu evenimentele din aprilie 2009 din Republica Moldova.

„Retrăim aceste momente inclusiv în contextul evenimentelor care s-au întâmplat la noi în 2009. Condamnăm lipsa de reacție a președinției și a altor instituții din R. Moldova față de ceea ce se întâmplă în Belarus. Regretăm foarte mult că în contextul pandemiei, organele de drept rețin în mod abuziv persoanele. Ele sunt deținute în condiții inumane. Sperăm că organele de drept vor investiga în mod echitabil acțiunile abuzive ale forțelor de ordine”, a declarat Ion Guzun.

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au transmis și o declarație către Ambasada Republicii Belarus, însă aceasta a rămas deocamdată fără răspuns.

Și zilele trecute, mai multe organizații ale societății civile și reprezentanți ai unor partide politice au protestat în fața Ambasadei Republicii Belarus de la Chișinău. Acțiunile de protest sunt menite să susțină cetățenii bieloruși, care protestează după alegerile de duminică, în care a ieșit învingător, potrivit Comisiei Electorale de la Minsk, Alexandr Lukașenko. Manifestanții contestă rezultatele alegerilor și le consideră fraudate. Acțiunile de protest din orașele din Belarus s-au soldat cu arestări, răniți în rândul protestatarilor și chiar două decese, anunțate oficial.

Spread the love

Check Also

Cum și-a motivat decizia de a demisiona președintele interimar al CSM | VIDEO

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol și-a dat demisia și a renunțat …