Protest la Cahul: Câteva sute de persoane și membrii Partidului ”ȘOR” au cerut un proces echitabil pentru Ilan Șor | VIDEO

„Cerem un proces echitabil pentru Ilan Șor și ședințele de la Curtea de Apel Cahul să fie publice, așa cum s-a promis”. Sub această lozincă s-a desfășurat astăzi protestul organizat la Cahul, în fața instanței de judecată, la care a participat câteva sute de persoane, printre care și membri ai Partidului Politic ”ȘOR”. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea și față de decizia președintelui completului de judecată de a desfășura ședința cu ușile închise, motivând că în sală sunt multe persoane, iar jurnaliștii nu s-au conformat indicațiilor de a nu filma procesul. Reprezentanții Partidului ”ȘOR” au calificat acțiunile completului de judecători drept o limitare a drepturilor presei, dar și ale cetățenilor, dar și o încălcare a prevederilor Codului de Procedură Penală. Președintele Curții de Apel Chișinău ne-a spus că nu comentează protestul pentru că nu a participat la el. Și consideră că judecătorii respectă procedurile, iar influența este exclusă.

Chiar în debutul ședinței, președintele completului de judecată, Vasile Movilă, a interzis presei să filmeze și să înregistreze audio procesul.

VASILE MOVILĂ, judecător:”Reporterii, vă rog, nu se admite înregistrarea audio-video în prezenta ședință.”

Deputatul Marina Tauber i-a cerut magistratului să-și motiveze decizia.

MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului Politic ”ȘOR”, deputat:”Am venit cu mai multă lume din Orhei, din Chișinău, din toată țara și vrem să cunoaștem de ce procesul de judecată a domnului Ilan Șor nu este transparent , de ce nu este public, de ce nu este permisă înregistrarea video și audio?”

Vasile Movilă a refuzat să ofere explicații

VASILE MOVILĂ, judecător:”Așa este dispoziția mea și nu sunt obligat să vă explic dispoziția mea.”

După un schimb de replici, completul de judecată s-a retras din sala de ședințe. Magistrații au spus că vor relua ședința doar atunci când reprezentanții presei vor închide camerele.

Alesul local din partea Partidului Politic ”ȘOR” în Consiliul Municipal Chișinău a calificat decizia ca un dezmăţ al fărădelegii.

VALERII KLIMENKO, consilier municipal din partea Partidului Politic ”ȘOR” în CMC:”Prin decizia sa, președintele Curții de Apel Cahul încalcă prevederile Codului de procedură penală. Nicio decizie nu poate fi mai presus de lege. Iar astăzi la Curtea de Apel Cahul legea a fost coborâtă mai prejos decât poziția președintelui instanței. E strigător la cer.”

Ieșită în fața mulțimii, vicepreședinta Partidului Politic ”ȘOR”, Marina Tauber, a calificat acțiunile judecătorilor drept limitare ale drepturilor presei, dar și ale cetățenilor. Totodată, deputatul a menționat că asupra judecătorilor s ar fi făcut presiuni mari din partea președintelui Igor Dodon.
MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului Politic ”ȘOR”, deputat:”Noi înțelegem că instanța, ca și întreaga justiție din Moldova, continuă să comită abuzuri. Probabil, nu putem avea pretenții fașă de judecători, procurori sau reprezentanților Ministerului de Interne, deoarece aceștia la fel sunt presați și obligați să încalce legea de către un singur om, numele căruia este Dodon. Un pic economist, un pic medic și cel care se consideră președinte. Noi nu putem numi președinte un asemenea om fără scrupule!”

Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, ne-a răspuns printr-un mesaj că Președenția nu comentează declarațiile actorilor politici. Oamenii prezenți la protest spun că au venit astăzi la Curtea de Apel Cahul pentru a cere un proces echitabil pentru Ilan Șor, dar și ca ședințele să fie publice, așa cum s-a promis anterior.

„Noi vrem dreptate, vrem ca ședința să fie publică, iată pentru ce am venit. Dar în rezultat nu văd și nici nu aud nimic. – Și cum vi se pare că nu vă permite să intrați? – Însemnă că se face ceva incorect, se face așa ca oamenii să nu audă, să nu vadă și să facă așa cum pe ei îi interesează.”

„Noi vrem un proces echitabil. Lăsați-l să trăiască, să lucreze. Lasă Dodon să ia exemplu de la Ilan Șor, dorim ca Moldova să fie mai prosperă și să nu umble săraci pe străzi.”

„Noi astăzi am venit pentru dreptate. Poliția este din partea lui Dodon, toți sunt cumpărați și judecătorii și polițiștii, toți sunt cumpărați. Jos Dodon, jos Dodon.”

„Noi îl susținem pe iderul nostru, Ilan Șor.”

După ce au anunțat două pauze, insistând ca presa să iasă din sală, Judecătorii Curții de Apel Cahul au decis să desfășoare cu ușile închise ședința, deși anterior au promis că ședințele vor fi publice.

Amintim că anterior, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a anunțat că este gata să se prezinte personal în instanță, dacă va fi asigurat caracterul public al ședințelor și va fi anulat mandatul ilegal de arest pe numele său. De asemenea, deputatul a declarat că a semnalat mai multe abuzuri și încălcări la examinarea dosarului, care s-ar fi întețit în ultima perioadă. Printre acestea s-ar numără organizarea ședinței de judecată în zi liberă sau pe timpul stării de urgență, dar și presiuni exercitate asupra instanței de persoane din anturajul lui Igor Dodon. Acuzațiile au fost respinse anterior de judecători, iar Președinția a menționat că nu comentează declarațiile policienilor.

Spread the love

Check Also

Deputaţii „Pro Moldova” solicită Procuraturii Generale tragerea la răspundere pe cei care lansează zvonuri | VIDEO

Deputaţii „Pro Moldova” solicită Procuraturii Generale tragerea la răspundere a preşedintelui Igor Dodon, a premierului …