Protestele transportatorilor, coșmarul pasagerilor: Din cauza îmbulzelii, oamenii își pun viața în pericol și îngheață cu orele în stații | VIDEO

Haos în capitală și suburbii. Troleibuzele au fost luate cu asalt, iar zeci de oameni au întârziat la serviciu, după ce microbuzele nu au ieșit astăzi pe linie. S-a întâmplat în pofida faptului că municipalitatea a suplimentat numărul autovehiculelor, fiind scoase pe traseu chiar și cele mai vechi. Transportatorii au protestat față de restricţiile impuse pe timp de pandemie.

De la primele ore ale dimineții, în stațiile de așteptare a transportului public din orașul Durlești, zeci de oameni așteptau troleibuzul și microbuzul ca să poată ajunge la serviciu. Asta după ce transportatorii privați și-au sistat activitatea în semn de protest față de decizia Comisiei Naţionale, care i-o obligat să taie în jumătate numărul de pasageri. Chiar dacă hotărârea a fost amânată cu săptămână, boicotul nu a fost anulat.

Astfel, cu nervii la pământ, pasagerii s-au plâns că au fost nevoiți să aștepte minute în șir transportul public și să se înghesuie ca într-o cutie de chibrite.

„Nu merge, 101 nu merge, 25 nu merge, 29 nu merge. Cât se poate așa? Primăria își bate joc de Durlești.”

„Am ieșit la șase și jumătate, am stat cu copilul la stația Izvoare. La 07:15 a trecut autocarul și nu a vrut să ia copilul”.

„Iată am de-acum mai mult de 50 de minute de când aștept.”

MARINA CEBANU reporter TV6: „Troleibuzele sunt atât de pline, încât cu greu mai poți intra în ele. Oamenii riscă să cadă când se deschid ușile, iar cei care vor să intre nu o mai pot face și, fie se împing până se văd în interior, fie renunța și așteaptă alt transport care, la fel, vine încărcat.”

„Ar trebui de dat mai mult transport, așa era aglomerat, dar acuma…”

În capitală, aceeași situație. Chiar dacă primăria a anunțat că a suplimentat numărul de troleibuze și autobuze, chișinăuienii au înghețat în stații minute în șir din motiv că transportul ajungea plin, iar oamenii nu încăpeau. Pasagerii s-au plâns că își pun viața în pericol, deoarece acum, pe timp de pandemie, se îmbulzesc și stau unul peste altul.

„Eu deja stau jumătate de oră și nu pot să plec de aici. Mă deplasez cu troleibuzul 21 la serviciu, numai două au trecut în timpul acesta și nu-i posibil de urcat.”

„Întârziem de fiecare dată dacă rămâne aceeași restricție. Așteptăm câte două, trei transporturi.”

Îmbulzeala din transport nu i-a deranjat însă pe taxatorii de troleibuze.

„- Cum circulați astăzi? – Se simte că nu sunt microbuzele. – Uitați-vă e liber în spate și mergem toți conform graficului.”

Și autobuzele au fost pline până la refuz. Într-un video plasat pe rețelele de socializare se vede cum pasagerii se îmbulzesc în autobuzul 23, ușile căruia abia de s-au închis.

Pentru a face față situației, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că numărul troleibuzelor a fost suplimentat cu 321 de unități, dintre care 30 într-o stare foarte veche. Edilul a calificat protestul transportatorilor ca fiind un șantaj.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: „Să ne închipuim că, astăzi, ajung acești transportatori sau rudele lor sau oamenii simpli, care în fiecare zi îi vedem pe stradă la Centrul COVID, la „Arhanghelul Mihail”, iar medicii spun că au obosit, sunt indignați, sunt fustrați și nu-i mai tratează. Cam cum s-ar simți acești transportatori?”

Transportatorii susțin că de miercuri toate microbuzele își vor relua activitatea.

OLEG ALEXA, președinte APOTA: „Sunt două alternative: fie aceste măsuri rămân, dar vin și cu alte măsuri de compensare financiară, fie aceste măsuri se anulează și revenim la capacitatea de îmbarcare conform numărului de scaune”.

Potrivit lui Alexa, transportatorii ar putea intra din nou în grevă, dacă autoritățile vor insista pe restricții.

Spread the love

Check Also

COVID-19: 1001 cazuri noi și 27 decese. Sistemul de sănătate a mai pierdut trei angajați | VIDEO

Sistemul de sănătate a mai pierdut trei angajați din cauza COVID-19. Printre victime este medicul …