Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Moldova, iar Vladimir Putin le oferă moldovenilor recomandări pentru cine să voteze | VIDEO

Federația Rusă acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc la 1 noiembrie. Reacția vine după ce ministrul german al apărării a declarat că îl susține pe candidatul PAS, Maia Sandu. De cealaltă parte, și președintele rus, Vladimir Putin spune că îl susține pe Igor Dodon la prezidențiale și declară că exporturile Republicii Moldova sunt dependente de Rusia, în special vinurile.

Moscova consideră declarația făcută de ministrul german al apărării, în sprijinul candidatului la alegerile prezidențiale din Moldova, Maia Sandu, drept o ingerință directă în afacerile Republicii Moldova, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

MARIA ZAHAROVA, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe: „Un membru al guvernului RFG şi-a exprimat fără echivoc sprijinul pentru candidatura Maiei Sandu. Considerăm că aceste apeluri ale unui reprezentant oficial de rang înalt al Germaniei sunt o intervenţie directă în afacerile interne ale Moldovei”, a spus Zaharova citată de ria.ru”.

De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin, după o perioadă îndelungată în care nu a făcut declarații cu referire la republica Moldova, în cadrul discuțiilor din formatul „Clubului Valdai”, a vorbit despre cât de dependente ar fi exporturile Republicii Moldova de Rusia. Putin și-a exprimat speranța că alegătorii din Republica Moldova vor aprecia eforturile actualului președinte al țării lor, Igor Dodon, de a dezvolta relațiile cu Federația Rusă.

VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: „Foarte mult contăm că la alegerile din Moldova, cetățenii moldoveni vor aprecia eforturile care au fost făcute de către actualul președinte al Republicii Moldova de a îmbunătăți relațiile cu Rusia”.

De asemenea, Putin mai spune că Republica Moldova este dependentă de exporturile din Rusia, iar vinul moldovenesc nu este cerut nicăieri în afara pieței rusești. ”Nu este doar vin, dar alte ramuri ale economiei sunt atât de legate de Rusia încât pur și simplu nu pot exista în mod normal, nicăieri în afara pieței rusești nu este cerută această producție “, a mai spus președintele rus.

Precizăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statuistică, doar în luna august 2020, Republica Moldova, cu tot cu regiunea transnistreană, a realizat exporturi de mărfuri în proporție de circa 65% pe piețele europene, în timp ce Federației Ruse îi revin doar 7,9% din exporturi.

Menționăm că candidatul Blocului electoral „Unirea” la prezidențiale, Dorin Chirtoacă, a calificat declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, drept implicare directă în alegerile prezidențiale din RM

Am încercat să obținem o reacție de la purtătorul de cuvânt al candidatului Igor Dodon. Ludmila Muntean, ne-a răspuns printr-un mesaj că afirmațiile lui Chirtoacă sunt „Lunatism electoral marca PL”.

Iar purtătorul ,de cuvânt al Partidului Acțiune și Solidarirtate, Aurelia Jardan, ne-a declarat că nu comentează declarațiile ministerului rus de externe.

Amintim că, recent și directorul Serviciului rus de Informații Externe, Serghei Narîșkin a declarat că Statele Unite ale Americii pregătesc o revoluție „colorată” în Republica Moldova care se va desfășura în cazul în care Igor Dodon va câștiga la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Spread the love

Check Also

Parlamentul și-a continuat activitatea astăzi. Ce proiecte de lege au fost adoptate de deputați | VIDEO

Deputații s-au adunat și astăzi în plen, după ziua tensionată de ieri. Parlamentarii PAS, PDM …