R. Moldova donează echipamente de protecție? Postarea unei companii aeriene stârnește neclaritate. Ce spun autoritățile

Un zbor cel puțin neclar a avut loc ieri. Compania aeriană „Ryanair” anunță despre transportul unui lot de echipamente de protecție din R. Moldova în Polonia. Autoritățile de la Chișinău strâng din umeri și spun că oficial țara nu a făcut o astfel de donație, scrie agora.md.

„Am fost mândri să transportăm echipamente medicale esențiale PPE (n.r. echipament personal de protecție) în Aeroportul din Varșovia Modlin din R. Moldova – pentru a ajuta în lupta împotriva COVID-19. Acest echipament va ajunge la spitalele și personalul din regiunea Mazovia din Polonia, iar Grupul Ryanair colaborează cu guvernele UE pentru a ajuta unde putem”, a scris la 14 aprilie, pe pagina sa de Facebook compania aeriană. Mai mult, declarația este însoțită și de imagini.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, dormitor şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, avion şi în aer liber

Am încercat să aflăm despre ce lot de ajutor vorbește compania. Contactați de AGORA, reprezentanții Serviciului Vamal au comunicat că: „Informația care este inclusă în declarația vamală este o informație cu accesibilitate limitată. Nu suntem în drept să divulgăm”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu.

Iar autoritățile statului spun că de fapt un astfel de ajutor din partea R. Moldova nu a existat. „Atunci când R. Moldova acordă ajutor aceasta se vede din deciziile Guvernului sau a Comisiei pentru Situații Excepționale. Dacă R. Moldova ar avea așa capacitate financiară probabil noi singuri ne-am lăuda cu ajutoarele pe care le facem. Pozele sunt ciudate și autocamionul fără numere la fel. Cineva mai încearcă să facă o dezinformare publică largă”, a spus consilierul premierului, Vitalie Dragancea.

Am contactat și Ministerul Sănătății, unde ni s-a comunicat că ministerul nu are nicio implicare cu acest export și nu se expune.

Deocamdată nu există o explicație clară asupra acestui subiect din partea companiei aeriene și nici nu se cunoaște sursa echipamentelor. AGORA va reveni cu detalii.

Spread the love

Check Also

Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au publicat vineri, 25 septembrie, un …