Radu Marian: PAS nu va permite intrarea în vigoare a legii privind reducerea vârstei de pensionare | VIDEO

Actuala guvernare nu va permite intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2022, a legii privind reducerea vârstei de pensionare, votată anterior de Partidul ”ȘOR” și PSRM. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS, Radu Marian în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune. De cealaltă parte, socialiștii îndeamnă puterea să renunțe la această intenție și amenință cu proteste.

Deputatul PAS, Radu Marian a declarat în studioul unui post tv că partidul din care face parte nu va admite reducerea vârstei de pensionare pentru că în Moldova nu există suficientă forță de muncă și, prin urmare, nu ar avea cine să cotizeze în fondul de pensii. Astfel, formațiunea nu exclude că va depune o sesizare la Curtea Constituțioinală cu privire la constituționalitatea legii adoptate de Partidul ”ȘOR” și PSRM, care le permite moldovenilor să iasă mai devreme la pensie.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Guvernarea actuală va menține vârsta de pensionare care este în vigoare. Legea votată în 2020 nu este constituțională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Este o lege pur populistă și ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor. Așa cum a spus și colegu, avem o criză de forță de muncă și nu poți să iei de undeva de unde nu există. – Veți contesta la CC Legea votată de PSRM-ȘOR? – Noi vom acționa caatare. Vom lua deciziile în momentul oportun”.

La scurt timp după aceste declarații, PSRM a venit cu o reacție. Într-un comunicat de presă, socialiștii susțin că intenția guvernării de a anula legea adoptată de PSRM privind reducerea vârstei de pensionare ar putea avea efect exploziv în societate.

”Noi îndemnăm regimul de la guvernare să renunțe la dorința de a majora vârsta de pensionare. În sens contrar, ne asumăm dreptul să organizăm acțiuni masive de protest în apărarea dreptului cetățenilor la o bătrânețe liniștită și asigurată, drept recompensă pentru deceniile în care aceștia au muncit și au plătit contribuțiile de asigurări sociale”, susține formațiunea politică.

Legea adoptată de PSRM și Partidul ”ȘOR” prevede ca vârsta de pensionare să fie redusă pentru femei la 57 de ani, iar în cazul bărbaților – la 62 de ani. Aceste prevederi trebuie aplicate începând cu 1 ianuarie 2022.


În prezent, vârsta de pensionare este de 63 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Spread the love

Check Also

Avertisment de la șeful Gazprom: Prețul gazelor în Europa ar putea crește și mai mult

Moscova, suspectată de multe ori că profită de dependența europenilor de gazele rusești și face …