„Războiul gazelor”: Naftogaz din Ucraina ar putea prelua controlul activelor Gazprom din R.Moldova | VIDEO

Naftogaz din Ucraina ar putea prelua controlul activelor Gazprom din Moldova. Războiul gazelor dintre Ucraina şi Rusia a ajuns în instanţele din țara noastră. Astfel, compania Naftogaz din Ucraina a depus o cerere privind recunoașterea şi încuviinţarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii arbitrale din 28 februarie 2018, emisă de tribunalul din cadrul Institutului Arbitral a Camerei de Comerț din Stockholm, scrie Mold-Street. Contactat de noi, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a refuzat să comenteze informațiile.

În februarie 2018, Naftogaz a câştigat procesul contra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm, gigantul rus fiind obligat să îi achite prejudicii de peste 2 miliarde de dolari, pentru neîndeplinirea condiţiilor privind volumul gazelor tranzitate prin Ucraina.

Potrivit sursei citate, de atunci, la acestea s-au mai adăugat dobânzi de peste 250 milioane de dolari. În consecinţă, suma ce ar urma să fie încasată de Naftogaz de la Gazprom este de aproape 3 miliarde de dolari. Pentru încasarea acesteia, compania ucraineană încearcă să obţină recunoaşterea şi executarea deciziei tribunalului de arbitraj internaţional în diverse state, inclusiv Moldova, unde Gazprom deţine active.

În Republica Moldova, cererea Naftogaz de recunoaștere şi încuviinţare a executării silite a hotărârii arbitrale din februarie 2018 a fost depusă abia la finele lunii august 2019, la Curtea de Apel Chişinău.

Pe 13 septembrie 2019, judecătoarea Liuba Pruteanu a emis însă o încheiere prin care a refuzat primirea cererii Naftogaz, „întrucât părțile cauzei, companiile contractante, bunurile și activele acestora, inclusiv debitorul executării, își au sediul sau se află pe teritoriul altor state decât Republica Moldova”.

Naftogaz a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie, examinarea căruia a fost amânată deja de trei ori. Următoarea şedinţă ar urma să aibă loc la 24 decembrie 2019.

Contactați de noi, reprezentanții Ministerului Economiei nu au comentat situația, făcând trimitere la Moldovagaz, care, deocamdată nu s-au expus asupra pretențiilor Naftogaz față de Gazprom. Sergiu Tofilat, expert la comunitatea WatchDog, consideră că „este foarte probabil ca până la urmă instanțele din Moldova să recunoască și să încuviințeze executarea silită a deciziei de arbitraj și, respectiv, Naftogaz să poata începe procesul de preluare a activelor Gazprom în Moldova. E o procedura absolut normală”, a conchis expertul în energetică.

Spread the love

Check Also

Ministerul Educației face precizări, în contextul instituirii „Codului Roșu”. Cum vor activa instituțiile de învățământ începând cu 1 octombrie

Instituțiile de învățământ din țară vor activa în continuare potrivit modelelor selectate. Precizarea vine de …