Reacţia Fondului Monetar Internațional pe sechestrul aplicat la Victoriabank | VIDEO

Fondul Monetar Internațional se arată îngrijorat de punerea sub sechestru a activelor Victoriabank, în special în ceea ce privește implicațiile potențiale pentru noul program susținut de FMI. Despre acest lucru a anunțat șeful misiunii în Moldova, Ruben Atoyan, întrun comunicat de presă. Anterior și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționarul minoritar al Victoriabank, a declarat că este îngrijorată de acțiunile procurorilor în cazul instituției bancare.

Negociatorul principal al FMI pentru Moldova susține că după frauda din 2014 au fost implementate mai multe reforme pentru curățarea și modernizarea sectorului bancar din Moldova. Potrivit lui Ruben Atoyan, intrarea băncii Transilvania pe piața din țara noastră, prin procurarea unui pachet de acțiuni la Victoriabank, în parteneriat strategic cu BERD, poate fi calificat ca un reper de mare importanță, iar progresele realizate cu eforturi mari în acest domeniu trebuie protejate.

DECLARAȚIA FMI

RUBEN ATOYAN, șeful misiunii FMI în Moldova: „Am luat notă de rechizitoriul Procuraturii Anticorupție asupra Victoriabank și de decizia recentă a instanței de judecată de aplicare a sechestrului pe activele băncii în legătură cu ancheta fraudei bancare din 2014. Atingerea unui progres real în recuperarea activelor sustrase în urma fraudei bancare din 2014 printr-o anchetă și urmărire penală independentă și cuprinzătoare este de o importanță critică”.

Șeful misiunii a mai precizat că instituția este gata să susțină continuarea reformelor din Moldova.

Amintim că la solicitarea Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank în valoare 1,9 miliarde de lei. Banca Națională a Moldovei a anunțat că monitorizează încontinuu situația din sectorul bancar, iar BERD s-a arătat îngrijorată de aceste acțiuni și a atenționat că ar putea destabiliza sistemul financiar din țară.

Recent, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, a declarat în cadrul întrevederii cu președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova că dacă acțiunile împotriva Victoriabank nu se rezolvă în mod corect, consecințele economice ar putea fi foarte mari, mai ales în această perioadă de criză epidemiologică.

Acum câteva luni, înainte de eliberarea lui Veaceslav Platon din pușcărie, în presă au apărut mai multe înregistrări video în care omul de afaceri îi explica procurorului general, Alexandr Stoianglo, metoda prin care investitorul internațional de la Victoriabank ar putea fi deposedat de acțiuni.

Spread the love

Check Also

Liderul PLDM ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro: Declarațiile fostului avocat al lui Vlad Filat | VIDEO

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro. …