Reacția investitorilor la acțiunile guvernării | VIDEO

Moldova încetează să mai fie un stat atractiv pentru investitorii străini, unul în care autoritățile  să intervină cu măsuri corespunzătoare care să asigure protecția și atragerea investițiilor din afară. Mai mult, statul este obligat să întoarcă banii plătiți de agenții economici. Vorbim de cazul  întreprinderii „Tutun CTC”, care va reveni în proprietatea statului, fapt despre care a anunțat deputatul Igor Munteanu în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit legiuitorului, comisia parlamentară de anchetă care investighează cele mai importante procese de privatizare și-a oprit cercetările în cazul acestei întreprinderi.

Mai mult, agentul economic care a privatizat-o refuză să o mai gestioneze și cere ca statul să-i întoarcă banii pe care i-a plătit în ianuarie 2019, la privatizare. Acum, statul Republica  Moldova trebuie să întoarcă investitorului  168 de milioane de lei.

Parlamentul a planificat să plătească în jur de 150 de mii de lei companiilor care vor oferi  consultanță în procesul de evaluare a privatizărilor.

Pe 19 iulie, deputații au instituit moratoriu pe procesele de privatizare și au cerut Curții de Conturi auditarea Aeroportului Internațional Chișinău, a Băncii de Economii, a societății pe acțiuni  „Tutun-CTC” și a întreprinderii „Gările și Stațiile Auto”.

În iunie 2019, Parlamentul a creat și o comisie de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013. Raportul comisiei va prezentat în termen de 120 de zile, în Parlament, anunțau anterior deputații.

Spread the love

Check Also

FMI va acorda Republicii Moldova asistență financiară în valoare de circa 558 de milioane de dolari

Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți …