Recolta de caise din acest an a întrecut așteptările agricultorilor | VIDEO

Roadă mare, preț scăzut. Recolta de caise din acest an a întrecut așteptările agricultorilor, fiind cu 15 – 20 % mai mare decât în ultimii ani. Asta însă nu-i scutește de probleme. Oferta bogată de fructe scade din prețul de comercializare. Cum se descurcă fermierii au aflat  colegii noștri.

Peste 3500 de caiși cresc pe o suprafață de 7 hectare în gospodăria țărănească din satul Furceni, raionul Orhei. Mihail Gașper recoltează în jur de 40 de kg de fructe de pe fiecare pom.  Anul acesta s-a dovedit a fi roditor, fermierul însă are motive de îngrijorare.

MIHAIL GAȘPER, agricultor: ”Costul recoltării este de 1 – 2 lei, apoi transportarea, încărcarea și iar transportarea,  vânzarea încă 2 lei. În total 4 lei. Noi vindem cu 5 lei, dacă avem noroc. Iată și toată afacerea.”

Cea mai mare problemă a fermierilor rămâne, desigur, piața de desfacere – puterea de cumpărare este mică, iar concurența mare. La piața din Orhei își comercializează produsele nu doar agricultorii locali, ci și cei din alte raioane. Și așa cum caisele sunt fructe perisabile, este necesară  vânzarea rapidă a lor. Colaborarea cu supermarketurile nu este rentabilă, spune fermierul.

MIHAIL GAȘPER, agricultor: ”Eu m-am adresat supermarketurilor, chiar și la Chișinău am fost. Au nevoie de doar 2  – 3 lăzi pe zi, care trebuie livrate la 3 dimineața.”

SERGHEI JOSAN, specialist superior Direcția Agricultură, mun. Orhei: ” După cum discutam și cu agricultorii, prețul de realizare la caisul care a apărut deja și care este recoltat acuma, variază între 5-7 lei. Niște prețuri destul de mici, însă chiar și piața de desfacere este destul de mică, pentru că piața locală are o putere de absorbție foarte mică pentru suprafețele pe care noi le deținem. Noi trebuie să ne orientăm spre piețe mai mari sau chiar spre  export,  doar că în acest caz condițiile de a pătrunde pe aceste piețe externe sunt mult mai dificile.”

Momentan, în livada lui Mihail Gașper are loc a treia etapă de recoltare. Doar din soiul ”Ananas” se prognozează o recoltă de aproximativ 3 tone de fructe. Care va fi soarta lor încă nu se știe. În Republica Moldova livezile de caise ocupă o suprafață de 4,5 mii de hectare, 250 din care se află  în raionul Orhei.

Spread the love

Check Also

Promisiuni și asigurări din partea lui Ion Chicu oamenilor de afaceri din Orhei | VIDEO

Din nou promisiuni din partea noului premier Ion Chicu. De această data în cadrul unei …