Record al transferurilor bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice din R.Moldova. Cum explică experții această creștere

În primele patru luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost transferate de peste hotare mijloace bănești în sumă de aproximativ 512 milioane de dolari, înregistrând o creștere semnificativă în comparație cu anii precedenți, scrie radiochisinau.md.

Astfel, în comparație cu primele patru luni ale anului trecut, volumul transferurilor bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice a crescut cu aproape 40% (368 de milioane de dolari au fost înregistrate în ianuarie-aprilie 2020).
În primele patru luni ale acestui an, volumul transferurilor este mai mare decât în toți anii precedenți începând cu 2014 (de când sunt disponibile datele BNM).

Potrivit experților, una din explicații este mobilitatea redusă a concetățenilor plecați peste hotare, care recurg mai des la transferuri bănești, în imposibilitatea de a veni acasă, din cauza restricțiilor legate de Covid 19.

Aproape ⅔ din totalul transferurile sunt efectuate în euro, peste 30% în dolari și doar 2,5% în ruble. Ponderea transferurilor în ruble a scăzut semnificativ în ultimii ani. În 2014, spre exemplu, aceasta reprezenta aproximativ 30%.

Spread the love

Check Also

Mansarda unui bloc de locuit din capitală a luat foc

Mansarda unui bloc de locuit de pe strada Ion Creangă din sectorul Biuicani al capitalei …