„Reprezintă un pericol”. Trump, pus sub acuzare: Cum au votat congresmenii, previziunile analiștilor și când va avea loc procesul | VIDEO

Premieră în istoria Statelor Unite. Donald Trump devine primul președinte al SUA care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Asta după ce Camera Reprezentanților a decis declanșarea procedurii de impeachment împotriva liderului de la Casa Albă. Trump este acuzat de incitare la insurecție pentru rolul pe care l-a avut în asediul clădirii Capitoliului din 6 ianuarie, când susținătorii săi au pătruns cu forța în sediul Congresului american, care se afla în ședința de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, anul trecut.

232 de congresmeni, dintre care zece republicani, au votat pentru punerea lui Donald Trump sub acuzare, 197 s-au pronunțat împotrivă, iar cinci s-au abținut. În timpul dezbaterilor care au precedat votul, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că Trump poartă responsabilitate pentru violențele din Capitoliu, dar a fost împotriva punerii sale sub acuzare, în condițiile în care acesta oricum își încheie mandatul.

KEVIN MCCARTHY liderul republicanilor în Camera Reprezentanților: „Cred că un impeachment al președintelui, într-un timp atât de scurt, ar fi o greșeală. Un vot pentru impeachment ar diviza și mai tare această națiune.”

În schimb, liderul majorității democrate Nancy Pelosi a insistat că președintele în exercițiu Donald Trump trebuie înlăturat din funcție.

NANCY PELOSI, liderul democraților în Camera Reprezentanților: „Trebuie să plece, pentru că reprezintă un pericol clar și prezent pentru națiunea pe care o iubim cu toții.”

În timpul dezbaterilor, Donald Trump a dat publicității un mesaj video, prin care a condamnat violențele din sediul Congresului american, însă nu și-a asumat vina pentru ele.

DONALD TRUMP președintele în exercițiu al SUA: „Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică. Dacă faceți oricare dintre aceste lucruri, nu sprijiniți mișcarea noastră, ci o atacați. Vă atacați propria țară. Nu putem tolera asta.

Senatul, unde republicanii au o majoritate strânsă, va decide dacă Trump va fi sau nu înlăturat din funcție. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că votul va avea loc abia după ce acesta va părăsi Casa Albă, adică după 20 ianuarie. În această situație, analiștii politici americani prevăd că vor apărea dezbateri de natură juridică: dacă Trump nu mai este președinte, cum să fie destituit din funcție.

Donald Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru obstrucționarea Congresului și abuz de putere, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani.

Spread the love

Check Also

Cea mai mare fabrică de vaccinuri din lume a luat foc! Ce spun reprezentanții Institutului | VIDEO

Cea mai mare fabrică de vaccinuri din lume a luat foc! Incendiul a izbucnit joi …