Restaurantele și cafenelele vor rămâne închise după ora 22:00. În semn de protest, întreprinderile HoReCa intenționează să stingă lumina în localuri | VIDEO

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până în 15 februarie. Mai multe interdicții, printre care și cea cu privire la funcționarea localurilor de alimentație publică până la ora 22:00 rămân în vigoare. În semn de protest, reprezentanții domeniului HoReCa anunță că vor deconecta lumina în localuri pentru câteva minute. Se întâmplă după ce aceștia au cerut autorităților să fie eliminate aceste restricții.

Până la mijlocul lunii februarie, restaurantele și cafenelele își vor închide ușile după ora 22:00, așa cum se procedează și în prezent. Decizia luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică i-a nemulțumit pe administratorii localurilor de alimentație publică, care au decis să organizeze o acțiune de protest. Astfel, joi și vineri, la ora 19:00, va fi stinsă lumina pentru două minute în toate localurile vizate de această hotărâre.

ANETA ZASAVIȚCHI, președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement: „Nu avem mari speranțe, dar vrem ca prin acest moment să-i sensibilizăm, să-i trezim să le comunicăm că noi putem să avem un dialog și putem găsi un numitor comun atât pentru sănătatea publică, cât și pentru această industrie”.

În decizia Comisiei intră și interzicerea activității cluburilor de noapte, a discotecilor și a altor instituții. Rămân cu lacăt la ușă cinematografele, sălile de concerte și casele de cultură, cu excepția teatrelor. Din 16 ianuarie se admite reluarea competițiilor sportive, dar fără spectatori, desfășurate în aer liber, dar și în spații închise. Se încurajează în continuare munca la distanță, iar cei care intră în țară și prezintă dovada că au fost vaccinați anti COVID, nu vor fi obligați să completeze fișa epidemiologică și nu vor sta în autoizolare 14 zile.

Între timp, alte 808 persoane au fost confirmate pozitiv la noul coronavirus, după procesarea a peste 3400 de teste. Printre cei care au luat virusul sunt 43 de lucrători medicali și opt cetățeni reveniți din Ucraina, Marea Britanie, Grecia, Germania și Irlanda.

De asemenea, 214 pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 42 sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Totodată, încă 17 moldoveni au fost răpuși de noul coronavirus, printre care și un angajat din domeniul sănătății. Este vorba de Svetlana Ceaglei, de 54 de ani, care a activat felcer-laborant la Institutul de Cardiologie. De la începutul pandemeie, 68 de cadre medicale au murit din cauza COVID-19.

Spread the love

Check Also

Agenția Medicamentului a publicat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Moldova | VIDEO

Agenția Medicamentului a publicat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în ţara noastră. …