România prelungește starea de alertă pentru 30 de zile. Cum pot intra moldovenii pe teritoriul țării vecine

La 13 ianuarie, România a prelungit starea de alertă pe întreg teritoriul țării cu încă 30 de zile. Dat fiind noile circumstanțe, autoritățile române vin cu precizări referitor la restricțiile impuse, scrie agora.md.

Restricții pentru moldoveni, persoane cu dublă cetățenie și străini aflați în R. Moldova

Autoritățile române informează că, odată cu prelungirea stării de alertă, rămâne valabilă lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. În această listă figurează și R. Moldova.

Pentru următoarea perioadă se aplică un șir de restricții. Astfel, cetățenii români care se află pe teritoriul R. Moldova, inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română, pot intra în România fiind plasați în carantină de 14 zile. Aceeași măsură se aplică și pentru cetățenii străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova, în cazul în care nu se încadrează în cazurile de excepție.

Reguli pentru persoanele care tranzitează România

Persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.

Aici menționăm că, pentru a putea tranzita România, persoanele trebuie să demonstreze că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație.

Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit sau destinație. Mai exact, în bază de viză, permis de ședere, carte de rezidență.

Autoritățile române precizează că, tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens. Mai multe informații vor fi oferite de către Poliția de Frontieră.

Excepția de la măsura carantinei:

• Se aplică și persoanelor care sosesc în România din țările/ zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. Testele trebuie efectuate de către laboratoare autorizate, iar rezultatele să conțină datele de identificare ale dvs.

• Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, cu prezentarea testului COVID-19, realizat în condițiile de mai sus. Suspendarea se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică teritorială.

Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și refuzarea intrării.

Amintim că din 13 ianuarie și în Republica Moldova se prelungește starea de urgență în sănătate publică, până în data de 15 februarie 2021. Decizia a fost aprobată miercuri în cadrul ședinței Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

Spread the love

Check Also

Încă două artere din municipiul Orhei au fost reparate capital după o tehnologie nouă, datorită echipei lui Ilan Șor | VIDEO

Încă două artere din municipiul Orhei au fost date în exploatare. Este vorba de Strada …