„S-a urmărit doar scoaterea banilor din bugetul de stat”. Economistul Veaceslav Ionița critică dur decizia de a aloca 1,4 miliarde de lei din banii publici în fondul datoriei „Gazprom” | VIDEO

Gazprom reamintește autorităților de la Chișinău că azi expiră ultimatului înaintat pentru achitarea datoriilor, iar banii așa și nu au ajuns la furnizor. Între timp, premierul Natalia Gavrilița s-a adresat Parlamentului să voteze de urgență rectificările la buget pentru a pute plăti datoria de un miliar și 400 de milioane de lei, însă deputații se vor întruni abia mâine ca să ia o decizie. Analiștii economici însă, critică dur decizia puterii. Prin alocarea celor 1,4 miliarde se urmărește scoaterea banilor publici din buget de stat. Expertul Veaceslav Ioniță spune că noua criză energetică este administrată prost de guvernare.

Expertul Veaceslav Ioniță susține că este foarte îngrijorat față de ceea ce se întâmplă pe segmentul gazelor.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Mi se creează impresia că unicul scop pe termen scurt, care a fost urmărit – scoaterea din bugetul de stat a 1,4 miliarde de lei, asta este foarte trist. A fost gestionată situația extrem de prost, ne-am trezit în luna octombrie fără contract și cu un preț peste formula noua, care este în defavoarea noastră – cu 350 de dolari mai mult, ceea ce înseamnă că din suma aceasta de 1,4 miliarde de lei, care s-a decis să fie plătită din bugetul de stat în condiții neclare, jumătate este eroarea autorităților, cei care nu au gestionat corect procesul au cauzat jumătate din această pierdere”.

Economistul critică dur scoaterea banilor din bugetul de stat și spune că este imoral, ca din banii oamenilor săraci de la sate, să fie plătită căldura celor de la orașe.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Să nu uităm că impozitele le plătesc toți cetățenii R.M, iar cea mai mare parte a lor – oamenii de la țară, oamenii săraci cu venituri modeste nu au gaz, încălzire centralizată, iarna îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri și ei acum trebuie să plătească eroarea guvernării jumătate, iar jumătate încălzirea celor de la oraș. Tot ce s-a vorbit, interesul cetățenilor, nu vă faceți griji, îngrijorarea societății apoi liniștirea lor – toate au avut drept rezultat final scopul de a scoate 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Tabureceanu ne-a spus că Executivul nu comentează declarațiile lui Ioniță. Între timp, Gazprom reamintește autorităților de la Chișinău că astăzi, 24 noiembrie, expiră avertizarea de 48 de ore înaintată pentru achitarea datoriilor, iar banii așa și nu au ajuns la furnizor.


În aceste condiții, există riscul ca astăzi Moldova să rămână fără gaze. Premierul Natalia Gavrilița anunță că s-a adresat Parlamentului să voteze de urgență rectificările la buget pentru a putea fi plătită datoria de un miliar și 400 de milioane de lei, însă deputații se vor întruni abia joi ca să ia o decizie.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat marți că va expedia o scrisoare sătre furnizorul din Rusia în care va cere încă un răgaz, dar nu se știe dacă aceasta a ajuns la destinație.

Consilierul ministrului, Alina Merlici ne-a spus că va reveni cu detalii, iar mai apoi nu ne-a răspuns la telefon. Nu a răspuns apelurilor noastre nici președintele Consiliului de Administrare al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.


Spread the love

Check Also

„Gazprom” nu va sista livrarea gazelor către R.Moldova. A acceptat noul termen de achitare a datoriei

R.Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, …