Sărăcia pensionarilor din Moldova: Merg la piață mai mult cu văzutul, decât cu cumpăratul | VIDEO

Pensionarii din țara noastră merg la piață mai mult cu văzutul, decât cu cumpăratul. Pensia pe care le-o oferă statul nu le ajunge nici măcar pentru produse alimentare. Din această cauză, majoritatea vârstnicilor din țara noastră sunt nevoiți să îndure foame și să cumpere produse de o calitate mai proastă, prețul acestora fiind mai mic.

Ajunsă la 78 ani cu o pensie de doar 1.500 de lei, mătușa Iulia este dintre vârstnicii care supraviețuiesc la limita sărăciei. Am întâlnit-o în Piața Centrală din capitală. În speranța că va găsi prețuri mai mici la produsele alimentare, căuta printre rânduri. Însă socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din iarmaroc! Prețurile ridicate de la tarabele cu legume i-au lăsat un gust amar femeii.

„Mă uit și aș vrea roșii. Am luat câțiva ardei. Roșiile sunt scumpe – peste 20 de lei, dar de unde să iau, cu ce să achit? Nu am de unde, umblu și mă uit și unde voi vedea mai ieftin. Uitați, am luat ardei și i-am luat pe cei stricați. De 11 lei am luat și sunt stricați, am să-i tai pe jumătate și o să arunc. Nici nu știu câți bani trebuie ca să faci un borș. Eu nici nu mănânc carne că nu am pe ce o cumpăra. O legătură de mărar costă 8 lei, de unde să cumperi?”

Deși pensia nu-i ajunge nici pentru mâncare și nici pentru medicamente, pensionara spune că se străduie ca măcar datoare la stat să nu rămână.

„Nu mănânc și nu mă tratez, dar achit mai întâi facturile care îmi vin. Ce îmi rămâne, aceea mai cheltui pentru mine. Vai de capul nostru. Nimeni nu-și bate capul de noi. Nu știu când va fi dreptate și la oamenii săraci.”

Am întâlnit și alți pensionari, în aceeași situație ca a mătușii Iulia, care se plâng pe bătrânețea grea pe care o duc.

„ Am lucrat 48 de ani cu studenții și acuma nu am pensie nici măcar până la 1.900 de lei. Am cumpărat niște gogoșari, niște tomate. Puțin am luat, dar mult am cheltuit undeva vreo 80 lei.”

„Ca să faci un borș în ziua de astăzi mai puțin de 150 lei nu cheltui, dar nici nu îl faci cu 150 lei, dacă să-l faci cu carne – 200 lei îți trebuie ca să faci o cratiță de vreo 3 kilograme, nu mai mare. 200 lei, mai ieftin nu te costă.”

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu spune că este la curent cu faptul că pensionarii trăiesc la limita sărăciei și susține că au fost votate mai multe proiecte de legi care vor spori măsurile de protecție socială a beneficiarilor de pensii.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul MSMPS: „Este vorba despre poziția proactivă a Guvernului pentru indexarea de două ori pe an a pensiilor, majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și multe alte proiecte sociale. Eu sunt de acord că povara este extrem de mare și vizavi de achitarea serviciilor comunale și cu atât mai mult produsele alimentare.”

Vânzătorii de la Piața Centrală se plâng și ei că în ultima perioadă le-au scăzut vânzările. Și ne-au spus și de ce: „Oamenii sunt săraci, nu primesc salariul la timp, pensia este mică.”

„Nu are lumea bani, banii deja se strâng pentru serviciile comunale. Pensiile nici nu ajung ca să achiți serviciile comunale. Noi în vârstă suntem, dar stăm aici, că pensia este mică și nu ne ajunge nici de mâncare și nici de medicamente.”

De asemenea, comercianții spun că în ultima perioadă și prețul legumelor și fructelor s-a ridicat.

„Au crescut că deja de pe câmp nu mai sunt din seră numai și au apărut deja și cele aduse și spre asta mergem.”

La tarabele din Piața Centrală, 1 kilogram de roșii costă de la 18 lei în sus, cartofii pornesc de la 8 lei per kg, ardeii de la 25 de lei. Pentru un kilogram de castraveți trebuie să scoatem din buzunare – 25 de lei, pentru dovlecei – 30, iar varza pornește de la 6 lei.

În timp ce aproape 400 000 de persoane primesc pensii mai mici decât minimul de existență, adică mai puțin de 1.700 de lei, deputații pensionari au pensii între 8 – 10 mii de lei sau și mai mult.

Anterior, deputatul Iurie Reniță a postat pe o rețea de socializare un tabel din care se vede că cea mai mare pensie lunară din Moldova ar fi de peste două sute de mii de lei și ar fi ridicată de către un fost angajat din sistemul bancar.

Spread the love

Check Also

Medicul pediatru, Mihai Stratulat, anunță că el și familia sa au fost contaminați cu COVID-19. Ce mesaj a publicat

Medicul pediatru, Mihai Stratulat, anunță că el și familia sa au fost contaminați cu COVID-19, …