Săracii din capitală nu și-au primit încă prânzurile calde sau pachetele cu alimente pentru luna ianuarie. Din ce cauză | VIDEO

Zile grele pentru săracii din capitală. Aceștia nu și-au primit încă prânzurile calde sau pachetele cu alimente pentru luna ianuarie. Se întâmplă deoarece primăria capitalei nu a încheiat noi contracte cu reprezentanții cantinelor sociale, care se îngrijesc de cei nevoiași. Administratorii localurilor așteaptă licitația pentru a putea să-și reia serviciile. De cealaltă parte, administrația locală aruncă vina pe aprobarea târzie a bugetului municipal, dar dă asigurări că va remedia situația în scurt timp.

Sabina Țîbulischii reporter TV6: „Înainte de pandemie, această cantină era plină cu vârstnici necăjiți, care veneau să mănânce o bucată de pâine, o zeamă, un terci și sa bea un ceai. Pentru mulți, era poate singura masă caldă pe care o luau în timpul zilei. Virusul însă, a alungat oamenii de aici, iar localul este pustiu și rar când mai intra vreun trecător”.

O angajată spune că, pentru ei acest loc era și unul în care mai schimbau o vorbă, deoarece mulți sunt singuri și neajutorați.

ALIONA HASAN casieră: „Veneau triști, dar la masă mai vorbeau, mai discutau. Se mai plângeau unul altuia. Îi așteptam ca pe părinții noștri, ca pe bunici, să ia masa”.

În fiecare zi veneau câte 200 de vârstnici din sectorul Buiucani, spune femeia. Odată cu declanșarea pandemiei, cantina și-a închis ușile. După asta, angajații localului au început să împartă pachete cu produse alimentare care le ajungeau pentru o lună, spune șefa localului.

MELANIA COLEVA, administrator cantină: „Crupe diferite, unt, ulei, zahăr, biscuiți. Piept de găină, pulpe, câte două kilograme”.

Din luna trecută însă, oamenii nevoiași nu au primit nici aceste alimente. Iar asta deoarece contractul anual încheiat cu administrația locală a expirat în decembrie.

MELANIA COLEVA, administrator cantină: „Noi nu știm ce să facem. Așteptăm decizia primăriei, decizia de la asistența socială. Noi în toată ziua întrebăm ce se aude și ce va fi mai departe?”

De cealaltă parte, responsabilii primăriei spun că nu au dat bani pentru că bugetul municipal ar fi fost adoptat cu întârziere. Totodată, urmează să fie anunțată licitația pentru desemnarea agenților economici care vor alimenta în continuare bătrânii.

TATIANA BUCEARSCHI, șefa Direcției: „Generale Asistență Socială și Sănătate. O să facem licitația prin sistem și când o să fie desemnat câștigătorul o să încheiem contract și o să prestăm servicii”.

În capitală sunt cinci cantine sociale care oferă prânzuri gratuite persoanelor defavorizate. Zilnic aici vin aproape o mie 200 de oameni. Anul trecut, primăria a alocat pentru asta aproximativ nouă milioane de lei.

Spread the love

Check Also

Un tânăr cu Volkswagen a pus la pământ un gard și un copac, la Dubăsari | FOTO

Un tânăr a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasa a fost …