Șeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, așteptat într-o vizită la Chișinău. Va fi discutat noul contract de furnizare a gazului | VIDEO

Problema aprovizionării Moldovei cu gaze rămâne nesoluționată. Asta în condițiile în care se scurg ultimele zile ale contractului prelungit cu Gazprom, iar premierul Natalia Gavrilița a anunțat că gigantul rus ar putea întrerupe livrările către țara noastră din 1 noiembrie. Subiectul ar urma să fie discutat cu șeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, așteptat într-o vizită la Chișinău, anunțată de vice-președintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Şeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, responsabil de relațiile comercial-economice cu Republica Moldova, ar putea veni săptămâna viitoare la Chişinău.

Acesta ar urma să poarte discuții cu oficiali de la noi despre semnarea contractului de furnizare a gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, cu toate că partea rusă nu oferă nicio informație în acest sens.

Popșoi a mai spus, pentru câteva posturi tv, că nu se știe data exactă la care va sosi oaspetele străin, dar a adăugat că trebuie purtate cu acesta discuții pe lucruri concrete, printre care și cel al gazelor. El a mai adăugat că în timpul vizitei lui Kozak din luna august la Chișinău problema nu exista, deși până la expirarea contractului cu Gazprom mai erau două luni.

Amintim că din 13 octombrie, Moldova se află în stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale iar premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre posibilitatea întreruperii din 1 noiembrie a furnizării combustibilului către țara noastră. În aceste condiții, Moldovagaz a cerut consumatorilor finali, de trei ori în decursul unei săptămâni, să reducă consumul de gaze. În timp ce negocierile cu principalul furnizor rus, inițiate în regim online, sunt neclare, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că pleacă în Polonia pentru a purta discuții privind furnizarea gazelor naturale în Moldova, fără să ofere detalii în acest sens.

Conducerea Moldovei nu a oferit informații nici în ce privește posibilitatea livrării combustibilului de către unele țări din Uniunea Europeană, cărora le-a cerut ajutorul după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus livrările către noi. Doar europaralmentarul, Rareș Bogdan a menționat că ar putea fi utilizat gazoductul Iașui-Chișinău, despre care care experți economici de la noi spun că nu este pe deplin funcțional. De asemenea, cu referire la problema din sectorul energetic, mai mulți specialiști din domeniu declarau că negocierile privind livrarea gazelor către Moldova trebuiau inițiate încă din vară, atunci când Dmitri Kozak s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu.


Spread the love

Check Also

„Gazprom” nu va sista livrarea gazelor către R.Moldova. A acceptat noul termen de achitare a datoriei

R.Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, …