Șeful delegației Uniunii Europene în Moldova Janis Mazeikis a declarat că autoritățile moldovenești trebuie să depună un șir de eforturi pentru a trece la etapa următoare în relațiile cu Uniunea Europeană și anume la etapa de negocieri despre aderarea la UE. El a îndemnat populația Moldovei să fie răbdătoare, pentru că din punctul de vedere al Bruxelles-ului, Chișinăului are o singură șansă să facă totul corect, a spus el.
Anul 2022, Janis Mazeiks l-a numit deosebit pentru Republica Moldova — anume în anul trecut țara noastră a primit statutul de candidat de aderare la Uniunea Europeană. Însă, a spus el, Moldova încă trebuie să facă multe eforturi pentru a trece la etapa următoare în relațiile sale cu UE. Iar pentru asta vor fi necesare nu doar munca guvernării, dar și răbdarea cetățenilor.
JANIS MAZEIKIS, șeful delegației UE în Moldova: „ Noi am fost bucuroși că guvernul să vedem că guvernul a depus foarte multe eforturi lucrând asupra celor 9 domenii, după cum le cunoașteți, cinci dintre care sunt într-un fel sau altul sunt legate de statutul de supremației legii sau sectorul justiției și lupta împotriva corupției. Iată de ce eu cred că este foarte important că acesta este unul din domeniile în care lucrul sau eforturile au continuat. La fel ne-am dat seama că o parte din aceste reforme au fost frustrante, lente pentru o bună parte din oamenii din Republica Moldova, dar noi la fel vă chemăm la răbdare, deoarece din perspectiva noastră aveți o singură șansă de a face aceste lucruri corect, adică dacă o să faceți greșeli în 2022 sau 2023 aceasta s-ar putea să aducă rezultate proaste.”
Șeful delegației Uniunii Europene a fost întrebat ce crede despre intenția autorităților de a impune control asupra contentului publicat pe internet. Despre aceasta recent a declarat președintele parlamentului Igor Grosu. Și cum monitoringul internetului corespunde standardelor europene. Mazeiks a răspuns că unele din restricțiile de acest gen sunt și în țările Uniunii Europene, dar autoritățile trebuie să fie atente la adoptarea unei astfel de hotărâri.
JANIS MAZEIKIS, șeful delegației UE în Moldova : „ În primul rând vorbim despre principiul foarte fundamental de libertate de exprimare, deoarece în special massmedia are rolul-cheie de a garanta acest principiu. În același timp acest lucru nu poate fi absolut fără nici o limită, fiindcă după câte știți discursul de ură sau propaganda au fost restricționate la fel și în Uniunea Europeană.”
Făcând referire la informația vociferată recent de către președintele Maia Sandu despre încercările Rusiei de a destabiliza situația din țară, Janis Mazeiks a declarat că Republica Moldova trebuie să-și consolideze atât securitatea internă, cât și pe cea de la granițe.
JANIS MAZEIKIS, șeful delegației UE în Moldova : „ Pentru noi este foarte important ca țara să-și consolideze reziliența și este la fel ceea ce noi susținem în mai multe domenii, pe de o parte, este ceea ce numim noi securitatea ”hard”, adică sporirea capacității Republicii Moldova pe subiecte ce țin de capacitatea de a-și proteja hotarele sau de a-și menține securitatea pe intern sau vorbim și despre consolidarea capacității sectorului de apărare a Republicii Moldova. ”
Moldova a primit statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană în data de 23 iunie a anului trecut. După cum a declarat câteva săptămâni în urmă, aflându-se într-o vizită la Bruxelles, fostul premier Natalia Gavrilița, Chișinăul speră să înceapă negocierile de aderare deja în acest an. Însă conform raportului analitic al Comisiei Europene, din 33 de puncte Moldova se află la nivelul acceptabil doar în trei domenii, în 17 — un oarecare nivel de pregătire, iar în 12 domenii — se află la nivel începător.
Deși, după cum a declarat guvernul, acest raport al Comisiei europene reflectă situația de jumătate de an în urmă, iar de atunci în republică au fost adoptate un șir întreg de decizii pentru armonizarea legislației cu cea europeană și îndeplinirea condițiilor Comisiei europene, prezentate la acordarea statutului de țară-candidat la aderare. Dar acești pași vor fi reflectați deja în următorul raport despre politica de extindere a UE, care va apărea în toamna anului curent.