Situaţia epidemiologică a lovit în toată economia țării, inclusiv în industria cărţii: vânzările în cadrul editurilor au scăzut semnificativ | VIDEO

Situaţia epidemiologică a lovit în toată economia țării, inclusiv în industria cărţii. Vânzările în cadrul editurilor au scăzut semnificativ, iar comenzi în tipografiile din ţară practic nu se mai fac. Oamenii din domeniu trag un semnal de alarmă și spun că acest lucru ar putea duce la pierderea locurilor de muncă şi falimentarea întreprinderilor. Pentru a salva situaţia, cetățenii sunt îndemnaţi să cumpere cel puțin un titlu de carte.

Dacă în alţi ani, începând cu luna mai demara procesul de editare a cărţilor şcolare, acum Combinatul Poligrafic din capitală, care este una dintre cele mai mari întreprinderi poligrafice din țară, practic nu are de lucru. În aceste zile de grea încercare pentru industrie, este tipărită doar Biblia.

JANA ŞVEŢ, şefa secţiei de tipar „Combinatul Poligrafic”:”S-a micşorat esenţial. Dacă înainte se tipăreau tirajuri de
5000-4000, acum tirajurile se tipăresc până la 700 – 800 . Acest fapt denotă pierderea locurilor de muncă a salariaţilor şi poate duce la falimentarea întreprinderilor. Şi tipografiile şi editurile, fiind de stat, riscă să dea faliment. În anii precedenţi se lucra în ture continuu 24/24. ”

Pentru ca fiecare editură şi tipografie să supravieţuiască pe timp de criză, Jana Șveț îi îndeamnă pe oameni să cumpere cel puţin o carte.

JANA ŞVEŢ, şefa secţiei de tipar „Combinatul Poligrafic”:”Aş îndemna toată societatea să schimbe cadourile, care nu au valoare, pe un cadou intelectual. Cartea, până la urmă, este viitorul nostru şi dacă nu se vor informa copii şi dacă societatea nu va conştientiza problema pe care o avem, riscăm să nu ne implicăm în viitorul ţării noastre.”

Şi preşedintele Uniunii Editorilor din Moldova, Gheorghe Prini, susţine că situaţia este gravă în această ramură, iar ca să oferim o şansă viitorului, cartea ar trebui să devină marfă de primă necesitate şi cadoul preferenţial.

GHEORHE PRINI, preşedintele Uniunii Editorilor din Moldova:”Noi nu vom avea viitor fără carte. Din puţinul pe care îl avem, să lăsăm o parte şi pentru carte. Vânzările au scăzut. Faţă de alţi ani, noi avem doar 30%. Librăriile lucrează numai datorită nouă, cititorului de rând. De aceea, trebuie să cumpărăm cărţi.”

Și reprezentanţii librăriilor din capitală se plâng că, deși o lună magazinele de carte au fost închise, după ce și-au reluat activitatea cititorii nu le mai trec pragul.

ELENA GHEORGHIŢĂ, PR manager, reţea de librării:”Avem o scadenţă a cumpărătorilor în librării, deoarece carantina a afectat cetăţenii la nivel comercial şi din acest motiv au de suferit industria de presă şi cărţi.”

La rândul lor, şi oamenii recunosc faptul că nu au mai cumpărat demult cărți, dar, totuși, se pare că acest lucru nu are ceva în comun cu pandemia.

„Cred că de vreo cinci ani în urmă nu am cumpărat.Eu am biblioteca mea acasă.”

„Înainte luam, dar acum nici nu prea văd bine.”

De ziua internaţională a copiilor, unele reţele de librării promit amatorilor de lectură reduceri la cărţi şi diverse surprize.

Spread the love

Check Also

Spitalul din Dubăsari în care erau tratați pacienții infectați cu COVID-19 a fost închis

Spitalul din Dubăsari în care erau tratați pacienții infectați cu COVID-19 a fost închis. Despre …