„Situația este foarte critică și se agravează pe zi ce trece tot mai mult”: agricultori din diferite regiuni ale țării au protestat în fața Guvernului | VIDEO

Peste o sută de agricultori din diferite regiuni ale țării au protestat astăzi în fața Guvernului. Fermierii sunt nemulțumiți de intenția executivului de a majora cota TVA pentru producția agricolă de la 8 la 12%. Ei spun că aceste acțiuni vor duce la ruinarea sectorului care și așa este afectat de secetă.

SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni: „Situația este foarte critică și se agravează pe zi ce trece tot mai mult. Noi nu avem soluții cum să ne dezvoltăm afacerea și să mergem mai departe. Vedem doar că se lucrează în interesele holdingurilor mari”.

STIPANIDA TACU, agricultor din raionul Leova: „Am venit astăzi aici ca un pic să-i ridicăm din fotolii și să-i abatem de la discuția de ieri despre proiectul bugetului pentru anul 2021 și un pic să-și pună întrebarea: fermierii cum au început sezonul agricol sau cum îl vor începe? Au arat, nu au arat câmpurile?”

Fermierii susțin că vor continua să iasă în stradă până când vor fi auziți de autorități. Consilierul pe comunicarea al premierului, Boris Harea, nu ne-a răspun la telefon și nici la mesaje pentru a ne oferi o reacție.

De asemenea, în timp ce producătorii spun că încă nu au primit despăgubiri pentru grupa a doua de culturi agricole, compromise de secetă, reprezentanții Ministerului Agriculturii au explicat că puțini fermieri au depus cereri, iar pagubele urmează a fi evaluate.

Tot astăzi, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a anunțat că producătorii a căror terenuri însămânțate cu porumb au fost afectate de secetă pot depune solicitări pentru a primi compensații.

Amintim că în vară, fermierii au organizat numeroase proteste în care au cerut despăgubiri pentru pierderile suportate în urma secetei și a înghețurilor. În luna august ei au blocat drumuri naționale și au ajuns cu tehnica agricolă în capitală.

Spread the love

Check Also

Agenția Medicamentului a publicat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Moldova | VIDEO

Agenția Medicamentului a publicat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în ţara noastră. …