Situație alarmantă în capitală: Toate spitalele municipale cu profil COVID sunt arhipline. Ce spune primarul capitalei | VIDEO

Situație alarmantă în capitală. Toate spitalele municipale cu profil COVID sunt arhipline, iar responsabilii sunt în căutarea spațiilor pentru a amenaja noi locuri. Despre asta a anunțat primarul capitalei Ion Ceban, în cadrul ședinței primăriei. Mai mult, edilul a precizat că unii medici și asistenți medicali și-au cedat birourile pentru a fi asigurate paturi suplimentare pentru pacienți.

Potrivit lui Ion Ceban, municipiul Chișinău rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită din cauza ratei înalte de infectare cu noul coronavirus. Numărul cazurilor grave și foarte grave crește de la o zi la alta, iar locuri în spitale nu mai sunt, spune primarul.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: „Rămânem îngrijorați de incidența înaltă a infecției cu noul coronavirus. Noi observăm relaxarea deplină. Cunosc că toată lumea a obosit, dar mai putem face un efort ca să putem reuși. Vă rugăm foarte mult, nu avem prea multe spații libere în spitalele municipale”.

Edilul susține că mai mulți medici și asistenți medicali și-au cedat birourile în care au fost amenajate paturi suplimentare pentru pacienți.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: „Peste 70 de paturi au fost amenajate suplimentar în spitalele municipale cu profil COVID, la „Sfânta Treime”, „Gheorghe Palade”, „Arhanghelul Mihail” și spitalul de Ftiziopneumologie. Capacitatea totală de paturi COVID în spitalele municipale, inclusiv la Centrul Moldexpo este de peste 1400 de paturi, în prezent, circa 50% din capacitatea totală de spitalizare la nivel naţional”.

Ceban a mai precizat că Primăria și Ministerul Sănătății sunt în căutarea spațiilor în spitale. Astfel, la Centrul COVID-19 de la MoldExpo urmează a fi amenajate și activate treptat până la 300 de paturi, iar după finalizarea lucrărilor de reparație la Spitalul Clinic Republican „Sfânta Treime” va fi deschisă o nouă secție de Anestezie și Terapie Intensivă, cu 68 de paturi.

Și Ministerul Sănătății atenționează că locuri libere în instituțiile medicale din Chișinău nu mai sunt.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a plasat o fotografie pe rețelele de socializare unde se vede că aproape zece ambulanțe își așteaptă rândul la Centrul COVID-19 de la MoldExpo, pentru a lăsa pacienții. Contactată de noi, Stratulat ne-a spus că situația nu este mai bună nici în spitalele din țară.

CRISTINA STRATULAT, purtător de cuvânt MSMPS: „Situația în instituțiile spitalicești, dacă vorbim de raioane, este una stabilă, locuri mai sunt, dar lucrurile se schimbă de la oră la oră. Acolo unde nu sunt locuri, pacienții sunt redirecționați către alte spitale raionale, nici un pacient nu rămâne fără loc”.

De la începutul pandemiei, peste 177 de mii de moldoveni au fost infectați cu noul coronavirus, iar aproape 3800 au fost răpuși de virus.

Spread the love

Check Also

Încă 1 518 cazuri de COVID-19 și 25 decese au fost confirmate în Moldova

1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …