Situație de urgență cauzată de lipsa gazului natural, în țara vecină. Rusia ar putea exclude Ucraina ca țară de tranzit pentru transportul gazului | VIDEO

Administrațiile regionale de stat din mai multe localități ale Ucrainei au început să discute asupra situației de urgență cauzată de lipsa gazului natural pentru încălzirea instituțiilor și organizațiilor. Iar preşedintele rus, Vladimir Putin, are să excludă Ucraina ca ţară de tranzit pentru creşterea aprovizionării cu gaze a statelor din UE, relatează Euractiv.

Autoritățile din Lvov atrag atenție că cea mai mare parte a instituțiilor bugetare din regiune, care utilizează gaze naturale pentru încălzire și apa caldă, nu au semnat contracte pentru furnizarea de gaze naturale. Imposibilitatea de a asigura începutul sezonului de încălzire a fost anunțată și în Administrația regională de stat.

Conform datelor „Odessagaz”, 221 de instituții de infrastructură socială au primit deja scrisori de avertizare cu privire la întreruperea livrării gazelor sau la încălcarea contractelor.

În context, preşedintele rus Vladimir Putin pare să excludă Ucraina ca ţară de tranzit pentru creşterea aprovizionării cu gaze a ţărilor din UE, relatează Euractiv. Comentând asupra posibilităţii de a transporta mai multe gaze naturale prin Ucraina, Putin a amintit faptul că sistemul de conducte al acestei ţări n-a mai fost reparat „de zeci de ani”, astfel că există riscul ca „ceva să plesnească” oricând, transmite SafeNews.md cu referire la Adevarul.ro.

În prezent există un singur nou sistem de transport activ – şi anume TurkStream care transportă gaz rusesc pe sub Marea Neagră către Turcia şi de acolo către ţări din UE, a mai adăugat liderul de la Kremlin.

Putin a explicat că echipamentele de pompare şi conductele noi permit creşterea presiunii, spre deosebire de cele din Ucraina și a sugerat că poate fi luată în considerare o suplimentare a aprovizionării pieţei europene însă „ar trebui făcută cu prudenţă”. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a precizat că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile contractuale privind tranzitul gazului către Europa prin Ucraina.


Spread the love

Check Also

România: Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament

Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 …