Slusari face declarații, procuratura, deocamdată, tace | VIDEO

Deputatul Alexandru Slusari, care este și președintele Comisiei de anchetă privind investigarea devalorizării sistemului bancar, spune că deține o informație neoficială, potrivit căreia, la Procuratura Anticorupție ar exista două dosare pornite în privința unor factori de decizie din guvernul condus de Iurie Leancă. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.  Totodată, Parlamentarul a declarat că membrii comisiei vor decide dacă vor solicita sau nu audierea fostului premier Vlad Filat.

Potrivit lui Slusari, ar fi vorba despre ex-premierul Iurie Leancă, fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu,  ex-ministrul Economiei, Andrian Candu, precum și fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan. Parlamentarul afirmă că procurorii ar cerceta inacțiunile acestora din anul 2013, când statul a fost deposedat de pachetul de control al Băncii de Economii. Unul dintre dosare a fost pornit în anul 2015, fapt confirmat de către procuratură pentru comisia de Naționale, Dorin Drăguțan. Parlamentarul afirmă că procurorii ar cerceta inacțiunile acestora din anul 2013, când statul a fost deposedat de pachetul de control al Băncii de Economii. Unul dintre dosare a fost pornit în anul 2015, fapt confirmat de către procuratură pentru comisia de anchetă. Cât privește al doilea dosar, Alexandru Slusari zice că deține informația doar din surse neoficiale  și este în așteptarea unei confirmări.

Am contactat și noi reprezentanții Procuraturii Anticorupție pentru a verifica informația. Purtătorul de cuvânt al instituției ne-a declarat că un comunicat de presă în acest sens va fi publicat în  timpul apropiat pe site-ul Procuraturii.

La scurt timp, cu o reacție pe Facebook a venit Iurie Leancă.

IURIE LEANCĂ, ex-premier: ”Stau și mă gândesc, la ce a mai trebuit, în 2014, să aduc compania Kroll, să fac apeluri la Washington, să insist la Berlin și Bruxelles pe o misiune pe justiție în Moldova (cu mandat european)??!…, dacă puteam să îl invit pe  „agronomul-inspector”- Slusari, iar el le rezolva pe toate”, a scris fostul premier.

Am încercat să obținem și comentariile celorlați foști și actuali demnitari, care ar fi vizați în dosar,  însă niciunul nu a răspuns apelurilor noastre.

Anterior, Alexandru Slusari a anunțat că la Procuratura Generală a parvenit solicitarea, din partea comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, de a porni urmărirea penală în cazul ex-premierului Iurie Leancă, ex-guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, fostului președinte al Parlamentului, Andrian Candu și fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu pentru neglijență în  serviciu.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Iurie Leancă a scris că solicitarea lui Slusari pentru pornirea urmăririi penale pe numele său este dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Acesta și-a argumentat poziția cu fragmente din jurisprudența Curții Constituționale, conform cărora un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. Și democratul Andrian Candu a declarat că intenționează să-l dea în judecată pe  Alexandru Slusari, după ce acesta a anunțat că fostul speaker ar putea fi urmărit penal pentru neglijență în serviciu.

Spread the love

Check Also

Marina Tauber: Partidul ȘOR nu urmărește vectori geopolitici, dar lucrează pentru binele cetățenilor și al țării

Partidul Politic „ȘOR” este o formațiune care optează pentru relații bune și în avantajul Republicii …