Sondaj: Partidul Politic „ȘOR” rămâne una dintre cele mai influente formațiuni din țară | VIDEO

Patru partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba de PAS, PSRM, Partidul Politic „ȘOR” și formațiunea “Partidul Nostru”. Sunt rezultatele a două sondaje prezentate de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, dar și a Institutului de Politici Publice.

Potrivit sondajului realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 36% dintre cetățeni, în timp ce Partidul Socialiștilor ar lua puțin peste 32 la sută. Datele arată că Partidul „ȘOR” ar acumula aproape 10% din voturi, un rezultat mai bun decât la alegerile parlamentare din 2019.

În următorul legislativ ar accede și formațiunea “Partidul Nostru”, cu doar 7,4%. Un alt sondaj, alte date. Rezultatele Barometrului Opiniei Publice arată însă că pentru PAS ar vota aproape 49 la sută dintre cetățeni, pentru PSRM peste 26%. Atât în primul sondaj, cât și în cel de-al doilea, Partidul Politic „ȘOR” rămâne una dintre cele mai influente formațiuni din țară, fiind pe locul trei în preferințele alegătorilor, cu un scor de aproape 9 la sută. Formațiunea „Partidul Nostru” ar obține circa 6 la sută.

Alte partide, printre care „Platforma DA”, PCRM, PDM, PUN, „Pro Moldova” sau PLDM nu ar acumula cele 5% necesare pentru accederea în Parlament.

PARTIDE CARE AR INTRA ÎN PARLAMENT:
PAS 36%
PSRM 32,7%
Partidul „ȘOR” 9,7%
„Partidul Nostru” 7,4%
sursa: Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova

PARTIDE CARE AR INTRA ÎN PARLAMENT
PAS 48,6%
PSRM 26,6%
Partidul „ȘOR” 8,7%
„Partidul Nostru” 6,2%
sursa: Barometrul Opiniei Publice

Potrivit cercetărilor, președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, se bucură de încrederea cetățenilor, ratingul său fiind devansat doar de președintele Maia Sandu și de fostul șef al statului Igor Dodon. Întrebați dacă vor participa sau nu la alegerile parlamentare, părerile oamenilor s-au împărțit.

Primul sondaj relevă că peste 62 la sută dintre cetățeni au spus că se vor prezenta la urnele de vot, în timp ce alți aproximativ 8% au spus că vor boicota scrutinul. Puțin peste 2% dintre respondenți sunt indeciși. Rata de participare este mai mare însă în cea de-a doua cercetare sociologică. (AFIȘARE 2) Aproape 70 la sută dintre cei chestionaţi au spus că sunt pro alegeri, iar 7 la sută sunt contra. 5% nu au răspuns la această întrebare.

RATA DE PARTICIPARE LA ALEGERI
SIGUR CĂ M-AȘ PREZENTA 62,5%
SIGUR CĂ NU M-AȘ PREZENTA 7,6%
NU ȘTIU 2,1%
sursa: Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova

RATA DE PARTICIPARE LA ALEGERI
SIGUR CĂ M-AȘ PREZENTA 69%
SIGUR CĂ NU M-AȘ PREZENTA 7%
NU ȘTIU 5%
sursa: Barometrul Opiniei Publice

Cea mai bună candidatura la funcția de prim-ministru este Andrei Năstase, arată sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor. Liderul Platformei „DA” este urmat de Mariana Durleșteanu, candidat propus de majoritatea parlamentară și Natalia Gavrilița. Întrebarea nu se regăsește însă în Barometrul Opiniei Publice. Sondajele au fost efectuate pe un eşantion de aproximativ o mie de persoane, în perioada ianuarie – februarie.

Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Spread the love

Check Also

Încă 1 518 cazuri de COVID-19 și 25 decese au fost confirmate în Moldova

1 518 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …