Spectacolul de la CCM continuă: Judecătorii, îndemnați de Năstase să treacă testul poligraf | VIDEO

Andrei Năstase consideră că în urma alegerii lui Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale, actuala clasă politică riscă să rateze șansa reabilitării acestei instituții în fața societății. Pentru a evita acest lucru, liderul PPDA crede că Țurcan ar trebui să demisioneze.  Opiniile au fost exprimate în cadrul unui interviu pentru un portal de știri. Judecătorii Înaltei Curți nu au răspuns la telefon, pentru a ne oferi o reacție.

În opinia lui Năstase, procedura de alegere a președintelui Curții Constituționale a fost compromisă, iar singura modalitate prin care instituția ar putea fi salvată de disprețul public este demisia lui Vladimir Țurcan. Mai mult, pentru a clarifica lucrurile, cine și pentru cine a votat, liderul PPDA spune că și-ar asuma în mod voluntar și public un test cu poligraful, dacă ar fi fost în locul judecătorilor de la Înalta Curte. Totodată, acesta spune că  la conducerea Curții trebuie să vină o persoană apolitică, deoarece cineva care provine din spațiul politic nu are cum să dea societății  încrederea că guvernarea progresează pe drumul  depolitizării justiției.

La funcția de președinte al Curții Constituționale au fost înaintate două candidaturi – cea a lui Vladimir Țurcan și cea a Liubei Șova. Magistratul Nicolae Roșca a declarat că el a propus-o pe Liuba Șova la funcția de președinte, respectiv, i-a acordat vot de încredere. La rândul său, Liuba Șova a afirmat că s-a votat pe sine în calitate de președinte. Astfel, Vladimir Țurcan a fost ales la conducerea Înalții Curți cu patru voturi din șase, deși trei judecători spun că nu au votat pentru el. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Spread the love

Check Also

Marina Tauber: Partidul ȘOR nu urmărește vectori geopolitici, dar lucrează pentru binele cetățenilor și al țării

Partidul Politic „ȘOR” este o formațiune care optează pentru relații bune și în avantajul Republicii …