Spînu: Tarifele pot crește până la 14,7 lei per m3, dacă se menține prețul actual de achiziție la gaz

Dacă prețul de achiziție a gazului va fi în continuare de 646 de dolari per mia de metri cubi, tarifele ar putea crește până la 14,7 lei pentru un metru cub de gaz. Asta comparativ cu actualul tarif de 11,08 lei pentru un metru cub de gaz. Aceste calcule sunt unele preliminare și au fost oferite de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, informează Realitatea.md.

Cu toate astea, oficialul susține că sunt șanse mari ca prețurile în luna februarie să mai scadă.

„Dacă se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale, am spus că din calculele preliminare, tariful pentru consumatori ar fi 14,7 lei. Dar asta sunt calcule preliminare. În mod normal, acest preț de 646 de dolari per mia de metru cubi de gaze naturale nu ar trebui să se mai repete pentru că suntem în perioada când ieșim din iarnă, respectiv, în mod normal, prețul ar trebui să scadă. Dacă s-ar face ajustări de tarif ar fi pe termen scurt o lună, două ca să poată efectua plățile către Gazprom. Cred că este rezonabil ca Moldovagaz ca în cadrul consiliului de observatori să se permită o amânare a plății pentru ianuarie”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la un post TV.

Realitatea.md amintește că prețul de achiziție a gazului rusesc la sfârșitul anului trecut era de 450 de dolari per mia de metri cubi, însă pentru luna ianuarie curent, acesta s-a mărit până la 646 de dolari. Moldovagaz a anunțat că va solicita din nou Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o posibilă majorare a tarifului la gaz pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.


Spread the love

Check Also

Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de …