Statul riscă să rateze investiții de 200 de milioane de euro în Aeroportul Internațional Chișinău | VIDEO

În pofida tuturor schimbărilor și lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, precum și a intențiilor noului beneficiar de a investi sume considerabile, de 200 de milioane de euro, în modernizarea aeroportului, autoritățile examinează opțiuni pentru anularea contractului de concesionare a aerogării Chișinău. Despre aceasta a spus președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care a fost examinat inclusiv acest subiect.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a declarat că ar exista trei temeiuri pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău.

IGOR DODON președintele Republicii Moldova: „Primul: nu a fost semnat la prima etapă în condițiile legii, s-a încălcat legea și procedurile la momentul selectării investitorului și concursul nu a fost transparent. Al doilea: nu se îndeplinesc angajamentele investiționale.  Trei: să scoatem preferințele pe care le are acum investitorul, legate de monopol și de 9 euro.”

Contactați de noi pentru o reacție, reprezentanții AVIA INVEST au precizat următoarele: ”Avia Invest s-a expus anterior vizavi de acest subiect. Concesionarul respectă toate condițiile contractului.”

Amintim că, potrivit Agenției Proprietăți Publice, compania a făcut investiții de peste 77 de milioane de euro până la întâi ianuarie 2018. Aerogară a fost complet reabilitată. A fost extins terminalul, modernizate pista și sistemul de iluminare. A fost construită o parcare auto multietajată. Sălile de așteptare sunt dotate cu mobilier modern, dar și locuri speciale pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, Aeroportul Chișinău a fost nominalizat la premiul ”Cel mai bun Aeroport din Europa”, unul dintre cele mai prestigioase titluri din aviație.

În luna decembrie 2019, Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a trecut în proprietatea omului de afaceri și miliardarul rus Andrei Goncharenko, care a anunțat intenția de a investi sume considerabile în modernizarea aeroportului – 200 de milioane de euro în dezvoltarea aerogării pentru confortul maxim al călătorilor. Avia Invest a și prezentat o schiță a unui nou terminal al Aeroportului ce urmează a fi construit.

Lucrările vor cuprinde o suprafață de peste 55 de mii de metri pătrați și va deservi anual peste 4 milioane de pasageri. Construcția va fi dotată cu iluminare suplimentară, supraveghere video și vor fi deschise mii de locuri noi de muncă.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolilor epidemice ar putea fi micșorate

Amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și …