Subiectul gazelor, la Guvern: Autoritățile au discutat mai multe scenarii, unul dintre care ar implica importul gazelor naturale din alte surse | VIDEO

Așadar, subiectul asigurării Moldovei cu gaze a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de premierul Natalia Gavrilița. Aceasta a declarat pentru presă că negocierile cu Gazprom, pentru un nou acord de livrare a acestui combustibil în Moldova, continuă, dar, între timp, se discută scenarii pe baza cărora ar putea funcționa unele instituții și întreprinderi.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: „Am convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale pentru a analiza situația pe piața gazelor naturale, dar și pentru a stabili un regim de pregătire mai avansat al instituțiilor statului și întreprinderilor de sector față de scenariile la care lucrăm. Negocierile cu Gazprom-ul continuă, ele nu sunt simple, din motive obiective. Cred că în săptămâna care vine multe lucruri se vor clarifica”.

Prim-ministrul a mai menționat că Guvernul se pregătește și de „scenarii alternative”, care ar implica importul gazelor naturale din alte surse, folosind interconectările existente cu Ucraina și România.

Recent, ”Moldovagaz” a îndemnat agenții economici și consumatorii casnici să reducă consumul de gaze, pe care țara noastră ar urma să-l primească în volum mai mic. Legat de asta, Centrala electrică de la Cuciurgan a avertizat autoritățile că, la fel, ar putea reduce livrarea de curent, în cazul în care în noul contract cu Gazprom nu va fi stipulat furnizarea gazului în volum deplin.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, la un preț de $790 pentru mia de metri cubi.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …