Susținătorii lui Aleksei Navalnîi, reținuți. Autoritățile ruse vor să înăbușe protestele, iar Parlamentul European cere sancțiuni | VIDEO

Cinci apropiați ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi au fost reținuți joi de autoritățile ruse. Kremlinul încearcă în acelaşi timp să oprească apelurile la proteste, anunțate pentru acest weekend. Acestea ar fi alimentate de recordul de audienţă al unei anchete, care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de corupţie. Parlamentul European cere sancțiuni împotriva Rusiei după arestarea lui Navalnîi.

Echipa lui Aleksei Navalnîi a lansat un apel către simpatizanţii acestuia să iasă în stradă sâmbătă în 65 de oraşe din Rusia pentru a cere eliberarea liderului lor, deţinut de la revenirea în ţară, după mai multe luni de convalescenţă în Germania din cauza unei presupuse otrăviri. Printre cei reținuți de poliţia rusă este Liubov Sobol, o personalitate marcantă a opoziţiei şi apropiată lui Navalnîi.

Și purtătoarea de cuvântului al lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a fost de asemenea reţinută, după o percheziţie la domiciliul său din Moscova, a reuşit ea să transmită prin Twitter. Drept răspuns la apelurile de mobilizare, Procuratura rusă a anunţat măsuri în vederea „limitării accesului la informaţii ilegale” difuzate online şi la „apelurile de participare la acţiuni ilegale în masă”. La rândul său, Ministerul de Interne rus s-a declarat pregătit „să protejeze ordinea publică”.

Amintim că după arestarea sa duminică, Aleksei Navalnîi a ripostat marţi, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia, potrivit lui, preşedintele Vladimir Putin și care ar fi costat peste 1 miliard de euro. Joi seara, această investigaţie însoţită de o înregistrare video de aproape două ore fusese deja vizualizată de peste 47 de milioane de ori pe YouTube. Kremlinul a respins total aceste acuzaţii, denunţând un „atac” împotriva lui Putin şi calificându-i drept „escroci” pe membrii echipei lui Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, a cărui eliberare este cerută de UE şi SUA, a fost arestat la revenirea sa în Rusia, după mai multe luni de convalescență în Germania, unde a fost transportat după o presupusă otrăvire. Surse din Kremlin sugerează că Aleksei Navalnîi ar putea sta în pușcărie timp de 10 ani, scrie Bloomberg.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție, prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării lui Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin, până la stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2.

Spread the love

Check Also

O clădire istorică din oraşul Odesa s-a prăbuşit parţial: Ce presupun autoritățile locale | VIDEO

O clădire istorică din oraşul Odesa, Ucraina, s-a prăbuşit parţial, noaptea trecută. Potrivit presei locale, …