Transportatorii de mărfuri au protestat, în capitală | VIDEO update

Transportatorii reiau protestele. Șoferii sunt nemulțumiți că nu pot obține autorizații pentru a exporta mărfuri în Federația Rusă și în țările de tranzit. Potrivit organizatorilor protestului, ei au trimis scrisori către Ministerul Economiei timp de două luni, însă problema așa și nu a fost soluționată.

Zeci de camioane stau aliniate de-a lungul străzii Calea Ieșilor din capitală. Transportatorii cer să fie rezolvată problema emiterii autorizațiilor de import a mărfurilor nu doar în Rusia, dar și în Ucraina.

NADEJDA MORGUN – reprezentant al unei companii de transport: Avem o problemă nu doar cu restricțiile rusești. Problema noastră de astăzi este una complet diferită. Nu putem merge nici în Belarus și nici în Polonia, pentru că nu avem „permisiuni” ucrainene. Băieții stau acasă deja de luni întregi.

După protestul de pe autostradă, transportatorii au mers și la Ministerul Economiei, pentru a discuta cu șeful instituției, Vadim Brânzan. Potrivit lor, acesta promisese, încă în luna octombrie, să creeze o comisie moldo-rusă care să rezolve problema.

SILVIA VÂNTU – reprezentant al unei companii de transport: Cu un simplu gând, foarte simplu. am vrut să întreb când o să fie comisia sau ce se aude. O să ne dea, nu o să ne dea autorizație? Eu îs om simplu și nu știu toate tratativele care merg.

După o oră de așteptare, un reprezentant al poliției, care a menținut ordinea la protest, a declarat că șeful Ministerului Economiei nu se află în țară și a îndemnat oamenii să se împrăștie. Manifestanții au rămas foarte indignați.

O oră mai târziu, reprezentanții ministerului au permis unui grup de inițiativă a protestatarilor să lase o cerere scrisă cu toate cerințele către Vadim Brânzan. În același timp, li s-a spus că vor mai fi acordate încă 500 de autorizații înainte de sfârșitul anului 2019, dar șoferii au spus că acest număr nu este decât ca o „picătură în mare”.

VLADIMIR BLIZNICENCO, reprezentant companie de transport: Cred că până la sfârșitul anului 5000 vor fi suficiente. Cei de la ministerul economiei ne-au anunțat că au fost eliberate 500 de autorizații, dar încă nu au fost primite. Acestea ajung pentru 500 de mașini, care transportă câte 20 de tone de marfă. 

Transportatorii intenționează să iasă și mâine la o acțiune de protesc. Aceștia își vor parca TIR-urile în fața clădirii Executivului, chiar dacă poliția interzice accesul transportului de mare tonaj în Piața Marii Adunări Naționale.

VLADIMIR HAMÎC – șofer: Mâine trebuie să ieșim cu camioanele și cu asta se termină întrebarea.

EDUARD SCUTARU – șofer: Suntem neglijați totalmente. Mâine ne adunăm la protest!

Amintim că transportatorii au organizat și anterior două acțiuni de protest, însă cerințele lor nu au fost auzite de către autorități.

Spread the love

Check Also

Cele mai afectate țări din lume de COVID-19, la capitolul mortalitate. Ce loc ocupă Moldova

Numărul deceselor cauzate de noul tip de coronavirus se apropie de 350 de mii în …