Rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, anulate | VIDEO

Rezultatele concursului pentru funcția de procuror general au fost anulate. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Olesea Stamate. Potrivit ei, un membru al comisiei a apreciat disproporționat unii candidați. Am încercat să obținem o reacție a unuia dintre membrii comisiei, însă, contactat de postul nostru de televiziune, Igor Boțan nu ne-a răspuns la telefon. Anterior, la postul de televiziune TV8, Boțan a declarat că ”această comisie a fost independentă, nu a fost influențată”.

După ce au fost selectați patru membri pentru funcția de procuror general de către Comisia centrală, la cererea Ministrului Justiției, numele lor au fost analizate suplimentar. Astfel, potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale, obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților, iar un membru a apreciat disproporționat unii participanți.

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției: „Totuși, analizând rezultatele acumulative, am constatat că un membru a apreciat în mod vădit disproporțional unii candidați, în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei.”

Totodată, Stamate a mai declarat că, în cazul în care excludem punctajul oferit de acel membru al comisiei, care a oferit un punctaj disproporționat, i-am avea în lista finală pe: Vladislav Gribincea, Oleg Crâșmaru, Alexandr Stoianoglo și Ștefan Gligor.

În context, referitor la Ştefan Gligor – acesta ar fi un ”susținător activ al formațiunilor conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase”, potrivit politics.md.

Iar contactat de noi anterior, Gligor a refuzat să ne spună ce legături ar avea cu actuala putere, deși apare frecvent în diferite poze alături de Maia Sandu și Andrei Năstase. El ne-a spus că este un om apolitic, independent și candidează la această funcție pentru că i-au cerut-o oamenii.

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției: „Dacă este să comparăm cu punctajul oferit pentru acești candidați, de toți ceilalți membri ai comisiei, veți observa o eventuală trucare a acestei evaluări. Și, respectiv, o supraapreciere a altor candidați.”, a mai punctat ministrul Justiției.

Totodată, ministrul Justiției a declarat că nu poate promova lista candidaților preselectați la CSP, în acest context, va emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului.

Amintim că, anterior președintele Igor Dodon a declarat că este împotriva anulării concursului organizat de Ministerul Justiţiei sau revizuirii listei cu cei patru candidaţi selectaţi la funcţia de procuror general.

Spread the love

Check Also

Cele mai afectate țări din lume de COVID-19, la capitolul mortalitate. Ce loc ocupă Moldova

Numărul deceselor cauzate de noul tip de coronavirus se apropie de 350 de mii în …