Ultima oră! Procurorii cer arest pentru Vladimir Plahotniuc | VIDEO UPDATE

Procurorii anticorupție au solicitat un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Solicitarea a fost examinată astăzi, în cadrul unei ședințe închise a Judecătoriei Ciocana. Totuși, magistrații se vor expune mâine la acest subiect, întrucât au solicitat deliberări. Fostul președinte democrat este bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Chiar dacă Vladimir Plahotniuc nu se află în țară, procurorii anticorupție au solicitat arestul acestuia.

Procuratura recurge la mijloacele procesuale care îi sunt acordate de codul de procedură penală în cazul în care persoana este absentă, aceasta este o procedură care este prevăzută și procuratura are dreptul la aceasta, a declarat VICTOR CAZACU, procuror anticorupție.

De cealaltă parte, avocatul spune că procurorii au încălcat drepturile clientului său.

Nu s-a respectat procedura de citare, nu s-a acordat un termen legal prevăzut de art. 236 de 5 zile. Nu s-a acordat posibilitatea să se verifice, fiindcă citația am primit-o pentru data de 11, astăzi deja ne-am trezit cu demersul, a declarat VLADISLAV ROȘCA, avocat.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a declarat că pe numele lui Vlad Plahotniuc au fost deschise două cauze penale, ambele pentru „spălarea banilor în proporţii deosebit de mari”. Ulterior, ele au fost comasate în una singură. Potrivit lui Morari, prima cauză penală se referă la faptul că pe parcursul anilor 2013-2015, Vlad Plahotniuc ar fi creat o schemă infracțională din mai multe întreprinderi, prin care ar fi spălat bani în sumă de peste 19 milioane de dolari și aproape 5 milioane de euro.

Din materialele cauzei rezultă că bănuitul cunoștea sau urma să știe că mijloacele financiare au o proveniență ilicită și sunt din cadrul creditelor neperformante, acordate de către Banca de Economii, Unibank, Banca Socială, a declarat VIOREL MORARI, șeful Procuraturii Anticorupție

Morari mai spune că o altă persoană, numele căreia nu l-a divulgat, implicată în acest caz, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Amintim că dosarul penal în care figurează fostul lider al democraților a fost deschis în luna septembrie. Avocații susțin că clientul lor ar putea să se prezinte personal în fața procurorilor peste 3 săptămâni, cerând amânarea audierilor. Totodată, apărătorii susțin că dosarul este o comandă politică din partea actualei guvernări cu implicarea Federației Ruse, care solicită arestarea lui Plahitniuc. Contactat de noi, serviciul de presă al Guvernului ne-a declarat că va veni cu o reacție în zilele următoare.

Spread the love

Check Also

Cele mai afectate țări din lume de COVID-19, la capitolul mortalitate. Ce loc ocupă Moldova

Numărul deceselor cauzate de noul tip de coronavirus se apropie de 350 de mii în …