Un bărbat din Bălți acuză Primăria că a înstrăinat ilegal terenuri din Parcul Central | VIDEO Update

Un locuitor din Bălți susține că mai multe terenuri din Parcul Central din oraș au fost înstrăinate unor agenți economici, care desfășoară acolo diverse activități comerciale.

Potrivit lui Nicolai Usatîi, vândut a fost și un drum public. Localnicul afirmă că toate aceste acțiuni au fost făcute ilegal de către responsabilii de la Primăria Bălți, întrucât parcul este un obiectiv cu statut protejat care nu poate fi supus privatizării. Autoritățile municipale de la Bălți nu au fost de găsit pentru a ne oferi o reacție.

Într-o conferință de presă, Nicolai Usatîi a declarat că responsabilii care au fost până acum la Primăria din Bălți și cei care sunt acum au vândut pe parcursul anilor bucăți de teren din Parcul Central la prețuri foarte mici. Totodată, fără acordul locuitorilor, în parc au fost construite cafenele, care ulterior au fost extinse.

Bărbatul spune că a remis numeroase adresări către aleșii locali, dar lucrurile nu s-au schimbat.

NICOLAI USATÎI, locuitor, mun. Bălți: „Acum 20 de ani, Primăria Bălți a vândut un drum public, singurul care ducea spre râu. Timp de jumătate de an mi-a fost îngrădit accesul spre proprietatea mea, iar eu am început să lupt pentru drepturile mele.”

Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a remarcat că Parcul din Bălți este un obiectiv cu statut protejat care datează din anul 1918. În aceste condiții, acesta nu este pasibil privatizării.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, director general AIRM: „Avem și Legea Culturii și Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, două articole, care menționează expres că patrimoniul cultural istoric, care este cu statut protejat în Republica Moldova, nu poate fi privatizat.”

Agenția s-a autosesizat în acest caz.

În opinia lui Ion Ștefăniță, în acest caz există componenta de infracțiune, iar persoanele implicate în schemele de înstrăinare vor fi trase la răspundere și terenurile vor fi expropriate. Ion Ștefăniță mai spune că juristul Agenției se va implica în procesul de judecată care deja are loc.

Spread the love

Check Also

Bărbat, adus cu elicopterul SMURD la Chișinău după un accident rutier

Un bărbat în vârsta de 41 de ani din raionul Râșcani, care a avut de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *