Un moldovean a devenit campion mondial universitar la judo

Judocanul moldovean Denis Vieru (66 kg) a obținut  sâmbătă, 6 iulie, la Universiada Mondială de la Napoli medalia de  aur, transmite MOLDPRES.

El a ajuns în finala turneului după ce i-a învins pe Philippe Chambas (China) prin ”Ippon”, Noam Tidhar (Australia, în timpul regulamentar), Ismail Chasygov (Federația Rusă, în minutul al 9-lea de luptă), Borș Dumitrescu (România, în 3:04 minute).

Partida disputată cu Ismail Chasygov a fost extenuantă. Nici unul dintre protagoniști nu a reușit să efectueze un procedeu apreciat de arbitri. Antrenorul Veaceslav Bacal a vociferat mereu la marginea suprafeței de concurs: ”Nu sta, forțează ritmul. Bagă viteză în execuție. Mai dur în acțiuni. Trebuie să arunci. Mai repede, viteză! Dă totul din tine!”, dar nici una dintre indicațiile date nu a fost tradusă în fapt, pentru că rivalul său a mizat foarte mult, în primul rând, pe defensivă.

În asemenea situații arbitrul de pe tatami acordă avertismente. De foarte multe ori le aplică ambilor judocani. În acest meci primul ”Shido” l-a primit Chagysov. Apoi Denis. În continuare a fost la egalitate la acest capitol, 2-2,  dar apoi a fost puțin mai activ adversarul său, a fost penalizat a treia oară, ceea ce a semnificat înfrângerea acestuia.

Rivalul lui Denis Vieru în ultimul meci a fost japonezul Ranto Katsura. Denis Vieru l-a obligat să cadă pe tatami cu o secerare excelentă a picioarelor, care a fost pe la mijlocul meciului. În continuare s-a apărat cu exactitate, dar și a contraatacat. A încasat două avertismente, dar totuși, a învins.

Cristina Blanaru (52 kg) a obținut patru victorii, a suferit o înfrângere și a luptat cu Daria Bobrikova pentru a intra în posesia medaliei de bronz. A cedat și s-a clasat pe locul cinci.

Echipa națională a cucerit până în prezent o medalie de bronz și una de aur.

Universiada se va  încheia pe 14 iulie. Solii moldoveni urmează să  concureze la taekwondo, natație, tir cu arcul și atletism.

Spread the love

Check Also

Atleţii moldoveni au încheiat evoluţiile la Campionatul Mondial de la Doha

Atleţii moldoveni au încheiat evoluţiile la Campionatul Mondial de la Doha (Qatar). Cea mai bună …