Un proiect de lege elaborat de deputații PP ”ȘOR”, menit să asigure securitatea medicilor, a fost susținut și votat în Parlament | VIDEO

Un proiect de lege elaborat de deputații Partidului Politic ”ȘOR”, menit să asigure securitatea medicilor, a fost susținut și votat în unanimitate în Parlament. Inițiativa prevede amenzi de până la 1250 de lei pentru jignirea personalului medical și pedepse de până la 7500 de lei sau arest contravențional de 15 zile pentru ultragiere și acte de huliganism sau vătămare corporală a angajaților din sănătate.

Deputatul Partidului „ȘOR” Vadim Fotescu, cel care a prezentat inițiativa, a menționat că în urma analizei legislației penale și contravenționale în ceea ce privește faptele sancționate de lege, comise împotriva medicilor și lucrătorilor din sănătate, au fost constatate mai multe lacune.

Potrivit lui, deși Codul Penal și Codul Contravențional prevăd fapte care îi vizează pe angajații medicali, o definiție a acestora nu este reglementată. Drept urmare, legislatorii au propus adoptarea unor modificări.

VADIM FOTESCU, deputat Partidul ”ȘOR”: „Având în vedere situația creată în țară, dar și în toată lumea, dar și declarațiile făcute în această sală cu privire la necesitatea susținerii și protejării personalului medical în această perioadă atât de grea pentru țara noastră, cerem susținerea acestui proiect de lege și votarea lui în două lecturi”.

Mai exact, se propune introducerea în Codul penal a două articole noi care definesc statutul de medic și lucrător medical. De asemenea, sunt stabilite norme care să îi protejeze pe aceștia și în afara spitalelor.

Totodată, proiectul de lege stabilește clar pedepse pentru ultragierea medicilor, care în prezent nu sunt prevăzute în mod expres. Inițiativa a fost salutată de reprezentanții altor fracțiuni și votată în unanimitate în prima lectură.

Anterior, Partidul Politic ”ȘOR” a elaborat și alte proiecte în vederea protejării medicilor. Unul dintre acestea prevede egalizarea statutului acestora cu cel al militarilor, care include un șir de facilități, inclusiv circulația gratuită în transportul public.

Spread the love

Check Also

„Situația este foarte critică și se agravează pe zi ce trece tot mai mult”: agricultori din diferite regiuni ale țării au protestat în fața Guvernului | VIDEO

Peste o sută de agricultori din diferite regiuni ale țării au protestat astăzi în fața …