Reducerea consumului și economiile pe care le-a făcut Moldovagaz ne permit să trecem luna octombrie fără un deficit de gaze naturale. O spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia țara noastră ar putea avea dificultăți la aprovizionarea cu gaze naturale începând cu luna noiembrie. Ceban a mai declarat că Moldova trebuie să menţină contractul de furnizare a gazelor naturale cu ”Gazprom” și că prețul de achiziţie al gazelor naturale oferit de concernul rus este avantajos, iar condiţiile de plată sunt bune.
Președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” a declarat la postul public de televiziune Moldova1 că reducerea consumului de gaze ne permite să avem volumele necesare populației până la sfârșitul lunii octombrie.
VADIM CEBAN, șeful Moldovagaz: „Ce ține de luna octombrie, noi suntem asigurați cu capacitățile anuale, care au fost deja rezervate și, respectiv, le avem conform contractului. Solicitarea noastră a fost să primim volume mai mari de gaze naturale. Dar întrucât și timpul de afară ne ajută să trecem mai lejer de această perioadă, comparativ cu anul trecut, în plus s-a redus consumul, respectiv volumele prevăzute pentru octombrie sunt destule pentru a aproviziona toți consumatorii”.
Ceban a menționat că, în prezent, poartă discuții cu Gazprom în privinţa majorării volumului pentru luna noiembrie.
VADIM CEBAN, șeful Moldovagaz: „Lucrăm în privința majorării volumelor pentru luna noiembrie, dar deja este compania de stat Energocom care asigură cu furnizări de gaze naturale pentru, inclusiv, situații excepționale, dacă apar, sau de acoperire a volumelor deficitare”.
Totodată, potrivit lui Ceban, contractul cu Gazprom este unul bun și și trebuie menținut.
VADIM CEBAN, șeful Moldovagaz: „Să menținem acest contract pe care-l avem cu Gazprom și, respectiv, să respectăm obligațiunile care sunt, evident, soluționând aceste probleme care există în relațiile noastre cu Gazpromul. Aceste elemente trebuie păstrate și noi, ca și companie, dorim acest lucru. La moment, vedeți prețul care se oferă de către Gazprom, este cel mai avantajos, plus, condițiile de plată sunt bune”.
Șefului Moldovagaz a vorbit și despre tarif. Potrivit lui, deocamdată nu există premise pentru majorarea prețului la gaz. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă vor apărea schimbări pe piața internațională, a adăugat el. Amintim că, Moldovagaz a transferat către concernul rus ultimul avans pentru luna septembrie. Este vorba de circa 36 de milioane de dolari. Iar la începutul lunii octombrie compania rusă a avertizat țara noastră că își rezervă dreptul să întrerupă livrările, dar și contractul, dacă până la 20 octombrie Moldovagaz nu va achita plățile curente.
Anterior, autoritățile au declarat că Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua riscurile în cazul deconectării Moldovei de la gaze. Va cumpăra păcură pentru Termoelectrica, va crește stocurile de gaz, va reduce consumul, iar Energocom va cumpăra gaz de pe piață. În contextul majorării tarifelor la gaze, cetățenii vor primi compensații în facturi.
Totodată, premierul Natalia Gavrilița, a declarat, după vizita sa la Baku, că Moldova vrea să cumpere gaze din Azerbaidjan. Nu se cunoaște, deocamdată, nimic despre preț, volume, termeni și condiții de achiziționare a combustibilului. Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat în acest sens că sunt doar discuții și că, nu există un contract semnat sau o înțelegere mai avansată.