Val de scumpiri în ianuarie. La ce produse au crescut prețurile cel mai mult

De la 1 ianuarie curent mai mult produse alimentare și nealimentare s-au scumpit. Cel mai mult, prețurile au crescut la legume precum varza sau castraveții, la uleiul de floarea soarelui, ciuperci și usturoi. Totodată, s-au scumpit gazul lichefiat ambalat în butelii, carburanții, lemnele pentru foc, medicamentele, țigările și alte mărfuri. În același timp, au scăzut prețurile la ouă de găină, carne de oi, carne de porc și cartofi, conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), informează ZdG.md.

În luna ianuarie 2021 inflaţia anuală a constituit 0,22%, inclusiv la produse alimentare 1,26%, mărfuri nealimentare (-0,08%) și servicii prestate populaţiei (-0,95%).

Preţurile medii de consum în luna ianuarie 2021 faţă de luna decembrie 2020 au crescut cu 0,46%.

Cele mai semnificative creșteri de prețuri s-au înregistrat pentru legume proaspete – cu 5,7% (în special varză – cu 15,6%, castraveți – cu 13,4%, ciuperci – cu 6,0%, usturoi – cu 5,7%, ceapă uscată – cu 3,6%, bostănoase – cu 3,5%, tomate – cu 2,0%, legume rădăcinoase – cu 1,7%), ulei de floarea soarelui – cu 5,3%, struguri proaspeți – cu 4,8%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţuri la: ouă de găină – cu 7,4%, carne de oi – cu 0,9%, carne de porc – cu 0,7%, cartofi – cu 0,6%, mezeluri de calitate superioară, pește proaspăt și refrigerat, vinuri, băuturi nealcoolice, făină de grâu – până la 0,4%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, în luna ianuarie 2021 față de decembrie 2020, au fost înregistrate creșteri de preț mai accentuate (până la 6,0%) la gaz lichefiat ambalat în butelii, carburanți, lemne pentru foc, medicamente, frigidere și congelatoare, mașini de spălat, lingerie de masă și lingerie de baie, tehnică pentru grădină, țigări și alte mărfuri.

Concomitent, în luna ianuarie 2021 în comparație cu decembrie 2020 au fost înregistrate unele reduceri de preț la autoturisme noi și autoturisme de ocazie, motociclete, cărbune de pământ, detergenți, aparate de aer condiționat, produse cosmetice, costume și încălțăminte pentru sport, îmbrăcăminte din blană naturală pentru bărbați, costume, pulovere pentru femei – până la 0,9%.

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna ianuarie 2021 faţă de luna decembrie 2020, au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile pentru cursuri de șoferi – cu 2,6%, tratamente de îngrijire personală – cu 0,5%, serviciile în alimentația publică – cu 0,4%.

Spread the love

Check Also

Carburanții s-au scumpit din nou. Este pentru a treia oară în această lună

Petroliștii au afișat la panou astăzi, 24 februarie, prețuri mai mari la carburanți. Scumpirile, cuprinse …